Přesun na střední školu nemusí znamenat jen pomyslný krok ve vzdělávání nebo v utřídění vlastních schopností a směru. Ale také v geografickém měřítku se může jednat o významný krok. Ne každý náctiletý se totiž rozhodne, že obory, které se učí v jeho městě či blízkém okolí, jsou pro něj zajímavé. A poohlédne se dál. Platí to přitom jak pro studenty z Prostějovska, tak pro mnohé, kteří za vzděláním do Prostějova naopak dojíždí. Jak už to tak ale bývá, i internát má mnohé plusy i mínusy. Na následujících řádcích si je stručně rozebereme.

Mezi plusy bývá určitá vzácnost studenta a jeho blízkých. Vztahům může prospět (ale i uškodit). Dále je to vyšší samostatnost. Dotyčný či dotyčná se o sebe z větší míry musí starat sami, každodenní věci si zařizovat – zkrátka žádný „mama hotel“. Zážitky, to je nepochybně další přidaná hodnota z internátů. Ve svém okolí pravda často slyším od lidí příhody z dob internátních ať už publikovatelné, nebo ne. A vždy to vypadá, že je to doba, na kterou dotyční vzpomínají rádi. V neposlední řadě je to pak čistě praktický důvod, a sice doprava. Ta bývá místy komplikovaná a hlavně zdlouhavá. Dojíždět z Prostějova do Jeseníku nebo naopak? A pětkrát týdně? Příliš velká divočina. Proč ztrácet čas ve vlaku?

Internát má pak ale i některé nevýhody. Asi tou nejvýznamnější (pro rodiče) je skutečnost, že se svými ratolestmi budou méně ve styku. Rovněž bude těžké rozpoznat, když by se náhodou dítko dostalo na pomyslnou šikmou plochu. Určitou nevýhodou pak jsou internáty pro ty, kteří příliš nemilují příkazy, zákazy, nařízení. V internátu se jich obvykle pár najde. Největším úskalím je ale právě již zmiňovaná odloučenost. Což platí pro rodinu, přátele nebo třeba i koníčky. Člověk se může dřív či později začít cítit rozpolcený.

 

Speciální příloha BURZA ŠKOL vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 8. listopadu