„Ty lumpe jeden, ty mě jednou přivedeš do kriminálu!“ Tak zní jedna z oblíbených rodičovských vět. Aby se stala realitou, chce to však opravdu velkou dávku ignorantství nejen ze strany dětí, ale i od rodičů.

A právě to rozhodně nechybělo Marii Hangurbadžové z Dětkovic. Matka celkem 11 dětí nakonec skončila za mřížemi zejména kvůli chování svých potomků. Hned pět z nich je totiž školou povinných, ani jedno však základku pravidelně nenavštěvuje. Kvůli selhání v roli zodpovědného rodiče skončila Hangurbadžová ve vězení, minulé úterý 18. října ženě Okresní soud v Prostějově trest o půl roku navýšil. A Večerník byl u toho!

Čtyřicetiletá Marie Hangurbadžová byla ze strany určické školy na neustálé absence svých dětí opakovaně upozorňována. K ničemu to ovšem nevedlo. Její neschopnost zvládat své děti alespoň tak, aby řádně dorazily do školy, byla nejprve několikrát kvalifikována jako přestupek. Následně byla odsouzena k „podmínce“, trestu domácího vězení a po letech problémů už nemohly soudy jinak než ji poslat do vězení. Stejně jako její děti do školy, tak ani ona do výkonu trestu včas nenastoupila, a tak si pro ni policisté museli letos 22. září do domu v Dětkovicích dojít. Odsouzena byla celkem na 18 měsíců. Než se tak stalo, stejné problémy i nadále pokračovaly, a tak musela k soudu znovu. Ani tentokrát si však vinu nepřipouštěla. „Děti jsem do školy posílala, vozila jsem je i na autobusovou zastávku. Nemůžu za to, že do školy nešly a raději chodily po městě. Příště si už dám pozor, aby se to neopakovalo,“ prohlásila u soudu Hangurbadžová zřejmě zhruba to, co celé roky opakovala nejrůznějším úřadům. 

Vzhledem k jejímu nástupu do výkonu trestu skončily hned čtyři její děti v dětském domově, o další tři se coby pěstounka stará její nejstarší dcera. Není bez zajímavosti, že kromě neustálého poflakování po Prostějově, se jedno z nich už stihlo dopustit také loupeže.

Soud nakonec obžalované prodloužil stávající trest 18 měsíců o dalšího půl roku. Marie Hangurbadžová by tedy ve vězení měla strávit dva roky. „Polehčující okolností je doznání, naopak obžalované přitěžuje fakt, že už byla za stejný trestný čin opakovaně odsouzena. V takovém případě již nepřipadá v úvahu jiný než nepodmíněný trest,“ odůvodnila soudkyně Adéla Pluskalová.

Rozsudek je již pravomocný.