Roky se o tom mluví, ale stále se s tím nic nedělá. Jen těžko najdeme obor, který by byl více podfinancovaný než právě sport. Už v dřívějších letech to znamenalo řadu komplikací pro menší kluby a po situaci v posledních dvou letech to nyní vypadá na existenční problémy, což není pozitivní zpráva.

Do toho se bude na konci listopadu měnit šéf Národní sportovní agentury, která dotace pro kluby zaštiťuje. To, jak fungovala uvnitř, se dá těžko hodnotit, ale čekání na dotace až do druhé poloviny roku, jak tomu bylo letos, je pro kluby zkrátka moc. Na tom se určitě musí zapracovat, protože tato položka je jednou z největších.

Není to ale jediné, protože při současných cenách energií i za provoz jdou náklady strmě vzhůru. Co dříve stačilo, dnes náklady nepokryje ani zdaleka. Už tak najdeme řadu příkladů klubů, které musely svou činnost ukončit. A pokud se něco včas nezmění, bude jejich počet daleko vyšší.

Přitom sport obecně potřebujeme jako koza drbání. A pokud ztratíme základy na menších obcích i městech, tak už je pak budeme těžko dávat dohromady. Bez těchto malých klubů na tom následně nebudou dobře ani ty velké. A jestli se něco nezmění, sport zažije strmý ústup ze slávy. Společnost bude nejen kynout, ale obecně se to promítne na zdravotním stavu…