Minulá sezóna byla pro volejbalistky VK Prostějov výjimečná tím, že nehrály žádný evropský pohár. Aktuální ročník se po této stránce už vrátil do normálu návratem na mezinárodní klubovou scénu, kde Hanačky absolvují CEV Challenge Cup žen 2022/2023. A v jeho 1. kole narazí na ATSC Kelag Klagenfurt.

Úvodní vzájemný duel ze dvou je přitom na programu v Rakousku ve středu 23. listopadu od 19.00 hodin. „Do Klagenfurtu je to od nás něco přes pět set kilometrů, cesta by měla trvat i s přestávkou na oběd okolo sedmi hodin. Vyrazíme tam autobusem v úterý ráno, na místo přijedeme odpoledne a večer si zatrénujeme. Druhý den dopoledne přijde na řadu kratší předzápasový trénink, domů se pak vydáme hned po utkání s návratem do Prostějova nad čtvrtečním ránem,“ prozradil naplánovaný itinerář hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

Postrádat přitom bude zraněné smečařky Kláru Faltínovou i Michaelu Smolkovou. „Snad půjde o jediné dvě absence a jinak už budeme kompletní. Za normálních okolností bychom určitě byli favoritem, ale takto v oslabené sestavě se šance obou družstev na postup vyrovnávají. Přesto samozřejmě chceme z rakouské půdy přivézt co nejlepší výsledek pro domácí odvetu,“ řekl Čada. Druhý mač se uskuteční ve čtvrtek 1. prosince od 17.00 hodin v hale prostějovského Sportcentra DDM.

Nyní je však před úřadujícími mistryněmi České republiky teprve první konfrontace s Kelagem. „Klagenfurt je momentálně druhý v rakouské lize, pravidelně hrává evropské poháry, ale bez větších úspěchů. Máme o něm dostatek potřebných informací, avšak detailní přípravu na zahajovací souboj Challenge Cupu odstartujeme až po extraligovém střetnutí proti Frýdku-Místku. Vzhledem k nabitému programu nebyl na dřívější rozbory či taktické pokyny žádný prostor, přednost logicky měly jiné zápasy. Přesto se holky veškeré podrobnosti směrem k pohárovému vystoupení dozvědí včas,“ ujistil Čada.

Jak vypadá hráčský kádr ATSC? Nahrávačky: Nicole Holzinger (číslo 0, 17 let, 177 cm) a Jana Zierler (4, 16 let, 169 cm). Blokařky: Nikolina Bajic (7, 25 let, 186 cm, Srbsko), Anja Zorman (15, 21 let, 183 cm) a Jana Gärtner (8, 17 let, 185 cm). Smečařky: Isabella Katz (3, 20 let, 170 cm), Magdalena Rabitsch (16, 19 let, 168 cm), Kateřina Pavelková (9, 17 let, 182 cm, Česko) a Alisa Boyd (2, 17 let, 174 cm). Univerzálka: Ehize Omoghibo (21, 25 let, 178 cm, USA). Libera: Julia Bier (10, 23 let, 169 cm) a Lea Marie Matschek (14, 18 let, 170 cm). Tedy převážně mladý tým, který jako hlavní kormidelník vede Stefan Spirk, jeho asistentkou je Sophie Wallner.

Ze soupisky můžete vyčíst, že kromě rakouských plejerek má Klagenfurt americkou akvizici na účku, srbskou střeďačku a rovněž mládežnickou Češku na smeči známou z beachvolejbalu. Ženy Prostějova tento klub už jednou potkaly, a to před více než deseti lety ve Středoevropské lize, kde ho v obou vzájemných střetech porazily doma i venku hladce 3:0. Navážou teď na tehdejší jednoznačné partie, nebo nastanou herní, či dokonce výsledkové komplikace? Nadcházející měření sil číslo jedna ukáže víc!