Klub vojenské historie Dukla společně s Nadačním fondem speciálních sil generála Moravce připravil Den válečných veteránů, v pořadí už čtvrtý ročník, jenž proběhl v areálu prostějovské střelnice GSA.

I přes sychravé počasí, které sobotní den provázelo, se všichni zúčastnění velmi dobře bavili. Na výběr měli z bohatého programu, ale i z řady dobrot, navíc měla akce stejně jako předchozí ročníky charitativní podtext. V letošním roce doputuje vybraná částka z dobrovolného vstupného na účet Jakuba Koska, bývalého vojáka a dnes českého paralympionika.

Střelnice v areálu FCC byla více než solidně zaplněna a nabídla toho spoustu nejen uvnitř areálu, ale i vně. Ve stanu před střelnicí se nacházeli výsadkáři z Prostějova s připraveným programem. Před vstupem do střelnice pak byla k mání řada dobrot, kde si každý mohl vybrat, co hrdlo ráčilo. Nechyběl guláš, kýta na rožni či další dobroty, ale i velký výběr z nealkoholických nápojů. Pro zahřátí posloužila káva, ale také punč, víno i pivo. „Pivo ale bohužel moc nejede, i když z Velkorakovského pivovaru je vážně skvělé. V této zimě se asi není moc co divit. Jinak jsme rádi, že lidem chutná, ohlasy jsou pozitivní,“ prozradil na úvod Jaroslav Dvořák, předseda KVH Dukla.

V areálu střelnice si za zvýhodněnou cenu mohli návštěvníci zastřílet a pro některé se jednalo o vůbec první zkušenost se zbraní. Během celého dne, kdy akce probíhala, se instruktoři nezastavili. V budově střelnice pak probíhaly výstavy. Představilo se Komunitní centrum pro válečné veterány Olomouc, Klub policejní historie Brno, Asociace vojenských odstřelovačů a k vidění byla řada zbraní i historických nástrojů. A nechyběla ani drobná výstava, kterou si užívaly především děti a vyzkoušely si tak různé vojenské vybavení. „Jsme moc rádi, že opět dorazili všichni, které jsme oslovili a že se návštěvníci mohli dozvědět řadu zajímavých informací,“ doplnil Dvořák.

Stejně jako minulé akce tohoto rázu měla i ta sobotní charitativní rozměr. Letošní výtěžek poputuje na konto Jakuba Koska, bývalého člena armády, který po úrazu páteře ochrnul a je upoután na vozík. U zbraní ale i nadále zůstal a je nyní českým reprezentantem ve sportovní střelbě, kdy Českou republiku reprezentoval i na paralympijských hrách v Tokiu. Na akci byl Jakub sám účasten a na střelnici měl i svou vlastní výstavu ke své minulosti. „Jsem moc rád, že si na mě vojenský klub historie vzpomněl. Známe se s kluky dlouhou dobu, je mi to tady blízké. Je to hlavně skvělá akce pro širší veřejnost. Moc jsem si to užil,“ zhodnotil sám Jakub Kosek.

„Kuba je skvělý kluk a také nyní vynikající sportovec, který potřebuje finance. A my jsme rádi, že mu takto můžeme alespoň částečně pomoct. Velké poděkování patří všem, kteří přispěli, i všem, kteří se na akci podílí. Největší dík však patří vedení města Prostějova, protože bez této podpory bychom jen těžko mohli akce podobného typu pořádat,“ řekl závěrem Jaroslav Dvořák.