Dvě třetiny základní části už má za sebou UNIQA extraliga žen ČR 2022/2023, ze své dlouhodobé fáze čítající dohromady třicet utkání pro každý tým ukrojila téměř polovinu. A v jejím průběžném čele stále figurují prostějovské volejbalistky, obhájkyně mistrovského titulu. Což se při dlouhodobém zranění největší bodové tahounky Karin Šunderlíkové všeobecně nečekalo.

Atraktivní otázka pro dosud spokojené fanoušky VK teď zní: může hanácký mančaft setrvat na nejvyšší příčce i nadále, třeba až do závěrečného 33. kola? A jít do rozhodujícího play-off z první pozice? Odpověď zní: klidně může. Ačkoliv to samozřejmě bude nemálo náročné.

Klíčovým prvkem bylo, je i bude zmíněné zdraví. Šunderlíkovou totiž na univerzálu fantasticky zastoupila brazilská posila z Olomouce Jéssica Silva, a dokud zůstane fit, má vékáčko pořád velkou sílu. Pochopitelně též díky dalším oporám, kterými jsou nahrávačka Simona Bajusz, blokařka Raquel Löff, smečařka Klára Faltínová či libero Adéla Stavinohová.

Úřadující mistryně republiky dokonce nesesadila z vedoucího postu ani kratší čas trvající početná marodka, ani ztráta zraněných členek základu Faltínové a Michaely Smolkové na poněkud delší období. Vše se zatím dařilo zvládat, ovšem kdyby lídryně pořadí přišly o více rozdílových plejerek současně, bylo by to již extrémně těžké.

Takhle kolektiv Miroslava Čady, Lubomíra Petráše a spol. zůstává zcela nahoře. A vypadá to, že v nejbližší době jej mohou sesadit pouze dvě družstva. Ukrajinský favorit SC Prometey Dnipro, což by vzhledem k jeho statusu „hosta“ mezi českou elitou zase tolik nevadilo. A krajský rival UP Olomouc, který se v posledních týdnech pořádně rozjel a nabranou formou hrozí.

Jinak se zdá, že Dukla Liberec stále nenalézá optimální pohodu, Královo Pole se postupně dostává ze zdravotních trablů a Šelmám Brno došel po výborném vstupu poněkud dech. Přičemž ostatní soubory (Frýdek-Místek, Ostrava, Olymp Praha atd.) při vší úctě k nim nedisponují takovou silou k útoku na přední extraligová místa.

Tím pádem záleží hlavně na tom, jestli se Prostějovankám podaří opakovaně přeskakovat vysoce nastavenou laťku svých kvalitních výkonů. Pokud ano, sladké časy potrvají.