Přerovské volejbalistky jsou sice v extraligovém pořadí až předposlední deváté, ale nad nejvýše postavenými ženami VK Prostějov i třetí vzájemné utkání této sezóny opět na sety vedly. Tentokrát se favoritkám venku podařilo nepříznivý vývoj obrátit už od druhé sady, aby stupňovaným výkonem odvezly triumf 3:1. Přes diametrálně odlišné tabulkové postavení obou celků nadmíru cenný.

„My jsme začali dobře, během prvního setu však náš výkon šel dolů. A to hlavně pod tlakem riskovaného podání soupeře, který se nebál, hrál odvážně a jakmile mu to vycházelo, dělal nám velké problémy. Přesto jsme dlouho vedli, než přišel osmibodový újezd v jednom postavení,“ analyzoval vstupní část kouč vékáčka Miroslav Čada. „Druhá sada probíhala dost podobným způsobem i včetně toho, že domácí v koncovce nepříjemně dotahovali. Nicméně tam se nám jejich nápor podařilo včas odvrátit a zvládnutý závěr byl klíčový pro zbytek zápasu,“ zaregistroval Čada. „Od třetího setu jsme už měli většinu času navrch, herně byli jasně lepší. Přerovu totiž vysoké riziko přestalo tolik vycházet a mnohem víc chyboval, zatímco náš výkon šel postupně nahoru. Zkvalitnili jsme všechny činnosti od servisu přes přihrávku a útok až po obranu. Právě defenziva přitom bývá rozhodující, bez ní nelze uspět,“ upozornil zkušený trenér.

„Je potřeba si aspoň občas pomoct bodovými bloky nebo těžkými zákroky v poli, což zvedá celý tým a dodává mu to jistotu. My jsme se mohli opřít o zakončení Pepiny Smolkové s Raquel Löff, nahrávačské umění Simony Bajusz i výbornou přihrávku Adély Stavinohové, skvěle naskočila do utkání jako střídající Pavla Meidlová,“ chválil Čada. „Řekl bych, že Máza podala svůj nejlepší výkon v této sezóně. Dobře podávala i přijímala, přidala solidní obranu a mezihru, kromě první nevydařené přihrávky nekazila. Tím přispěla ke zlepšující se kolektivní hře, stejně jako třeba Katka Kvapilová. Rovněž ne tak moc nápadná hráčka odvádějící spoustu černé práce,“ vyzdvihl stratég přínos všech členek bojujícího mančaftu.

Hanačky po dalším tříbodovém lupu stále atakují úplné čelo UNIQA extraligy ČR 2022/23. „Zatím jsme na tom dobře, ale pořád platí to, co říkám vždycky, že nesmíme polevit. Do konce základní části nás čekají těžké zápasy u Šelem Brno, proti Dnipru, v Liberci či v Olomouci, potom přijde na řadu ještě nadstavba. Tím pádem nelze dělat žádné předčasné závěry.“ Náskok na tuzemské protivníky přesto je velmi příjemný.