Co k Vánocům patří? Tradičně dárky, stromeček, v České republice často kapr a bramborový salát. Co ale vánoční trhy? Jak už možná víte, nejde pouze o český fenomén, naopak se s touto příjemností setkáme v mnoha metropolích, ale také v menších městečkách. Tam často narazíme na kouzelnou atmosféru, ale také skvělé tipy na to, co nakoupit blízkým.

Také Prostějov každoročně nabízí vánoční trhy. A nutno říci, že působí mile a útulně. Nabízí tradičně punče a dobroty, třeba z udírny. Ale také hodně vánočního zboží. Pravdou je, že je ho více než stánků s občerstvením. Trhy vypadají celkově pěkně a ve třech desítkách stánků lidé najdou to základní, co si jen mohou přát.

O něco náročnější kupující mají další možnosti v okolí. Pokud v tuto chvíli pomineme krátkodobé trhy, povětšinou jednodenní, tak to mají lidé z Prostějova nejblíže do Olomouce. Ta nabízí krásné trhy na Horním i Dolním náměstí. Desítky a desítky stánků nadchnou. K mání je vše od nahřívacích polštářků přes výrobky ze dřeva až po pletené nebo dřevěné zboží. Z občerstvení zmiňme bohatou nabídku punčů či mongolské a gruzínské speciality. Nebo je libo zubní pastu s obsahem hřebíčku?

Bohatou nabídku ale mají také trhy v Brně. Tam se setkáme se stánky na celé řadě míst. Dominikánské náměstí, Zelný trh, náměstí Svobody nebo Moravské náměstí. Potěší široký výběr všeho. Ozdoby, výrobky z levandule nebo ze skla. K mání jsou také hračky, nebo dokonce peruánské výrobky. Trhy nabízí spoustu jídla jako belgické hranolky, ukrajinské speciality, vafle a – jak jinak – spoustu punčů a svařáků. Ty, kteří rádi ochutnávají, zaujme punčová stezka. Zálohované a vratné kelímky pak lze darovat na vyznačených místech některé z dobročinných organizací z Brna a blízkého okolí.

Kdo chce do zahraničí, nechť vyrazí. I u našich sousedů nalezneme nádherné vánoční trhy. Klasikou jsou trhy v Bratislavě a zejména Vídni. Nádhernou podívanou i spoustu laskomin nabízí náměstí v Krakowě, kde v kulisách středověkého jádra města najdete opravdu vše myslitelné. Dobré jméno ale získávají i jiná místa a města. Příkladem jsou polské Katowice nebo také Raciborz. Menší, ale milý trh najdou lidé na náměstí v polském Těšíně. Krásný trh v zámeckém prostředí najdou lidé v rakouském barokním zámku Schloss Hof nedaleko Bratislavy. Tam naleznete skvělé občerstvení, krásné stánky se spoustou vánočního i nevánočního zboží. A navrch velké hospodářství plné zvířat, včetně kuriozit.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA