Revitalizace ulic Mozartova, Okružní, Družstevní a Dr. Horáka, která je už delší dobu v plánech magistrátu, nyní čelí komplikaci. Majitelé a obyvatelé domů v těchto ulicích nesouhlasí s propojením ulic Mozartova a Okružní, které s nimi prý nebylo projednáno. Proto se rozhodli v otevřeném dopise, pod který se podepsalo více než dvě stě obyvatel a majitelů domů v dané lokalitě, požádat o pomoc primátora města Františka Juru. Zda k tomuto propojení opravdu dojde, však zatím není jisté.

S revitalizací této části města obyvatelé souhlasili. „Předmětem úprav dotčeného území bude vybudování a úpravy pozemních komunikací, parkovacích stání, chodníků, cyklostezek, zpevněných ploch, hřišť pro děti i dospělé, veřejného osvětlení, instalace mobiliáře, revitalizace a osazení zeleně a případné přeložky inženýrských sítí dle zpracovaného investičního záměru,“ popsal již dříve plán prací primátor František Jura.

Ve schváleném stavebním povolení se však místním nelíbí změna, která s nimi prý projednána nebyla. A spočívá v možnosti zprůjezdnění Mozartovy ulice s Okružní. Podle místních obyvatel by se tak z této klidné ulice stala velmi vytěžovaná křižovatka a odstavné parkoviště. Dalším důvodem nesouhlasu je také pokácení desítek vzrostlých zdravých stromů, které mají padnout kvůli vzniku parkovacích míst. S touto variantou nesouhlasí ani v možnosti jednosměrné ulice a domluvili se na odeslání otevřeného dopisu adresovaného magistrátu.

„O tom, že se na Mozartově ulici musí změnit parkovací uspořádání, především kvůli vjezdu bezpečnostních složek, se mluvilo už dlouho, všichni obyvatelé s tím byli smíření. Ale informaci o tom, že se stávající slepá ulice Mozartova má propojit s frekventovanou Okružní, jsme v šoku zjistili až v průběhu projednávání na veřejné schůzi s tím, že pro propojení jsou už schválená veškerá povolení a přestavbě a kácení už nestojí nic v cestě,“ prozradila Večerníku jedna z iniciátorek otevřeného dopisu Petra Hežová.

„Propojení ulice Mozartova s ulicí Okružní povede ke zvýšení provozu motorových vozidel v klidové zóně sídliště a k souvisejícímu zvýšení hluku v oblasti již tak zasažené intenzivním provozem v ulici Okružní/Brněnská. To s sebou mimo jiné přinese významné snížení bezpečnosti dětí docházejících do základní školy v ulici Dr. Horáka, školek Rumunská a Mozartova i dětského domova, který se v místě nachází,“ stojí v otevřeném dopise místních obyvatel a majitelů zaslaném na magistrát.

Kromě výše zmíněných důvodů jsou v dopise uvedeny i další argumenty. Hojně využívané hřiště, propojení cyklostezky, kde by došlo k dalšímu zkřížení. Místní poukazují na příkladu ulice Šárka, že zpomalovací prahy neřeší efektivně rychlou jízdu, a navíc způsobují ještě větší hluk. „Pevně doufáme, že doba rozhodování ‚o nás bez nás‘ je už pryč a že městští zastupitelé vyslyší naléhavé žádosti o přepracování návrhu plánované regenerace, zachovají Mozartovu ulici jako neprůjezdnou a nedovolí tak výrazné kácení vzrostlých zdravých stromů, které při vší snaze nemohou nahradit žádné nově nasázené mladé sazeničky,“ dodala Hežová.

S dopisem směřovaným magistrátu je obeznámen také náměstek primátora za odbor rozvoje a investic, který Večerníku tyto informace potvrdil. „Tuto stížnost jsme zaznamenali už na zastupitelstvu a nyní nám dorazila i písemně. Revitalizace těchto ulic je projektována několik let. Konečné rozhodnutí o její podobě však zatím nepadlo. V této záležitosti dosud není rozhodnuto, teprve po vyjádření všech orgánů budeme řešit možné varianty s obyvateli ulic, kterých se plánovaná revitalizace týká,“ prozradil Jiří Rozehnal, že stále není jisté, zda se propojení ulic opravdu uskuteční.