Cyklistika má na Prostějovsku své kouzlo. Rovinatá Haná i vršky Drahanské vrchoviny nabízí hodně prostoru pro výjezdy do okolí. Cyklostezky, cyklobusy, cyklistika mají zkrátka v okrese dobré zázemí. Region se ale také stává Mekkou v běhu.

Důvodů je více. Kromě již zmíněných rovinek a celkově spousty míst, kde se dá trénovat, vyběhnout, je to i větší množství závodů, které se v Prostějově a v okolí vyrojily.

Sám Prostějov nabízí například Velikonoční půlmaraton, který máme čerstvě za sebou. Dále také třeba Silvestrovský běh. Nový závod loni představili v Dubanech, letos v Alojzově pod názvem Alojzovské kopce. Naopak tradici již má Běh osvobození z Vrchoslavic. A to vůbec nemluvíme o Čokoládové tretře nebo Velké ceně Prostějovska. V minulosti se bohužel vytratil duatlon, který měl šanci nalákat nejen běžce, ale také třeba cyklisty…

Celkově ale na Prostějovsku probíhá velký vzestup organizovaného běhání. Přibývají závody, přibývají lidé, kteří pro uspořádání sportovní akce obětují svůj čas a energii. A přibývá rovněž zjevně účastníků, a to včetně těch nejmladších.

O Prostějově se dlouhodobě mluví jako o městě sportu. Často v souvislosti s fotbalem, tenisem nebo volejbalem. Zastoupeny jsou ale ve městě prakticky všechny v České republice hojnější sporty. Nyní se však o své slovo směle hlásí také běžci. Jak rekreační, tak ti, co si navlékají dres, startovací číslo a vyráží do terénu nejen za radostí z pohybu.