Seznam 61. ročníku Zlaté tretry Ostrava se uzavřel z pohledu hvězd 5 dní před konáním akce. Na startu budou atleti, kteří dohromady získali 24 olympijských medailí v Tokiu. Mezi nimi tři zářivé hvězdy Gianmarco Tamberi, Miltiadis Tentoglou a Jasmine Camachová-Quinnová. Štafetové zlato získaly Polky Natalia Kaczmareková, Justyna Swiety-Erseticová a legendární Allyson Felixová. Nechybí oba čeští medailisté  Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý. Je zřejmé, že v úterý 31. května Městský stadion ve Vítkovicích uvidí výjimečné sportovce z celého světa. Dva legendární úlovky do sprintu se jmenují: Allyson Felixová z USA a Yohan Blake z Jamajky. A co víc, nedávná světová hvězda běhu na 400 metrů překážek, dvojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka z Londýna Zuzana Hejnová se přímo na ploše rozloučí s českými fanoušky. Hlavní program startuje v 17.00 hodin.

Na 100 m překážek se lze těšit na útok na rekord mítinku 12.55 Shariky Nelvisové z roku 2015. Přijede totiž olympijská vítězka Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika s osobním maximem 12.26 a dalšími 5 časy kariéry pod  12.40. Letos má zatím na kontě 12.39. Nia Aliová má zase titul mistryně světa 2019 a maximum 12.34, v tomto roce už po druhé mateřské přestávce 12.59. Uvážíme-li, že na startu bude i bronzová z OH Megan Tapperová a halová mistryně světa Cyrena Sambová-Mayelová budou překážky sprinterským vrcholem tretry. To je výzva i pro českou jedničku Helenu Jiranovú. „Na sto metrů překážek se můžeme těšit na útok na rekord mítinku 12,55 Shariky Nelvisové z roku 2015,“ uvedl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

K hitům ostravského mítinku budou tradičně patřit i obě soutěže v oštěpu. Jakub Vadlejch se utká s mistrem světa Andersonem Petersem či Keshornem Walcottem. Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníková vyzvou Saru Kolakovou či Marii Andrejczykovou.

Na Zlaté tretře se představí také osminásobná olympijská šampionka a třináctinásobná mistryně světa Allyson Felixová a v Ostravě si v průběhu rozlučkové sezóny zaběhne svoji oblíbenou dvoustovku. „Patříme mezi podniky, kde se bude loučit s úžasnou kariérou. Je to pro nás čest,“ řekl ředitel závodu Jan Železný.

Velké emoce slibuje sprint mužů na 100 metrů. Do startovních bloků zaklekne Ferdinand Omanyala z Keni, který bude mít v Ostravě premiéru. V minulém roce zlepšil africký rekord na 9.77. Také druhý nejlepší Afričan historie Jihoafričan Akani Simbine bude na startu ostravské stovky. Na OH v Tokiu byl čtvrtý, stejně jako na Zlaté tretře Ostrava v roce 2019 a druhý v roku 2018. A třetí do party? Jamajčan Blake, který mi historicky druhé nejlepší časy hned po Usainu Boltovi! „Očekávám dramatický souboj a skvělý čas,“ odhaduje šéf mítinku.

Také osmistovka mužů rovněž slibuje výjimečný zážitek. Dorazí polský bronzový medailista z OH v Tokiu a halový mistr Evropy 2021 Patryk Dobek s osobním maximem 1:43.73. Další hvězdou bude Nijel Amos z Botswany, stříbrný z OH 2012, finalista z OH v Tokiu a hlavně držitel třetího nejlepšího času historie 1:41.73. Stejný výkon má na kontě také aktuální prezident World Athletics Lord Sebastian Coe. Nastupující generaci budou reprezentovat například loňský juniorský mistr světa a čerstvý vítěz z Nairobi Keňan Emmanuel Wanyonyi. Ve svých 17 letech už má na kontě výkon 1:43.76. Stejně tak Brit Max Burgin, který na Zlaté tretře Ostrava 2021 zaběhl  evropský juniorský rekord 1:44.14. A to není všechno! Organizátorům se podařilo zajistit sprinterskou legendu Allyson Felixovou z USA, která je se sedmi zlatými nejlepší atletkou olympijské historie! „Podařilo se nám zajistit dvě mimořádné legendy světové atletiky. Jsme rádi, že v rámci rozlučkové sezóny navštíví Allyson Felixová i Ostravu a mít k tomu i Yohana Blakea považuji za skvělý počin. Vždyť rychlejší na stovce a dvoustovce byl v historii jen Bolt,“ pochvaluje si Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury TK PLUS. Na běžeckých tratích se přitom předtaví už Nizozemka Bolová a Mbomová z Namíbie.

Vedle těchto megahvězd mají startovat i výškař Tamberi z Itálie, oštěpař Vetter z Německa, dálkař Tenttoglou z Řecka, koulaři Kovacs z USA a Walsh z Nového Zélandu. Chybět nebude ani tuzemská špička v čele s oštěpařem Jakubem Vadlejchem, který na posledním mítinku v Dauhá překonal jako druhý český muž po Janu Železném hranici 90 metrů!

A co říká ke své rozlučce Zuzana Hejnová? „Moje atletická dráha se nachýlila ke konci, protože s přítelem Markem Zúberem čekáme miminko. Mám za sebou skvělou kariéru, jsem vděčná za všechno, co se mi povedlo i nepovedlo, a ze srdce děkuju všem, kteří mě podporovali a podporují,“ odůvodnila odchod z atletické scény vynikající běžkyně. Kvůli sérii zranění úspěšná reprezentantka naposledy závodila 8. září 2020 na Zlaté tretře, kde běžela 300 metrů překážek. Právě prestižní ostravský mítink si vybrala jako místo oficiální rozlučky. „Chtěla jsem se loučit na stadionu před českými diváky. Jen se už neproběhnu, protože se už ani nevejdu do džínů,“ uvedla se smíchem Hejnová.

Předprodej vstupenek pokračuje a organizátoři i nejlepší atleti světa se těší na plné tribuny. Všechny výkony mohou, stejně jako v  roce 2021 sledovat diváci ve 140 zemích světa, kam putuje televizní signál. Kromě pilování detailů Zlaté tretry Ostrava a finalizace jejích připrav proběhla Čokoládová tretra Slovensko a 26. 5. v Ostravě končí Čokoládová tretra Česko. Všichni účastníci mezinárodního semifinále poměří síly den před Zlatou tretrou. Finále pak přímo na Zlaté tretře Ostrava.

„Zlatá tretra je opravdu významným podnikem. V kategorii světových challengerů byl za posledních pět let hodnocen mezi třemi nejlepšími. Vždy se snažíme úroveň startovního pole udržet a zatím se nám to daří. Bude to další ostravský atletický svátek,“ souhlasí Miroslav Černošek, jehož marketingová společnost TK PLUS tradičně Zlatou tretru zastřešuje a práva vlastní až do roku 2025.

Hlavní program Zlaté tretry startuje těsně před sedmnáctou hodinou. Vstupenky na hlavní tribunu jsou už vyprodané, k mání jsou nadále však do ostatních ochozů od 200 do 1500 korun, prodej probíhá přes síť ticketstream.cz.  

 

22 tretra