Policie teprve nyní přinesla informace o nevšedním případu, ke kterému došlo už začátkem září v Němčicích nad Hanou. Majitel rodinného domu byl vzteky bez sebe, když mu nad zahradou začal kroužit dron, který vyplašil jeho chovaná zvířata a jedno z nich dokonce usmrtil. Muž se okamžitě začal mstít, fyzicky napadl pilota dronu a stroj i s příslušenstvím naházel do blízkého rybníka. Případ řeší jak policie, tak rovněž úřad pro civilní letectví.

„V pondělí 7. září tohoto roku v podvečerních hodinách měl čtyřiatřicetiletý muž s úmyslem pořídit fotografie své rodiny létat s bezpilotním leteckým prostředkem nad polem a nejméně jednou i nad cizí zahradou u rodinného domu v Němčicích nad Hanou. Když přelétal nad zahradou jednoho ze sousedů, mělo dojít k poplašení jím chovaných zvířat a smrtelnému zranění jednoho z nich,“ zavzpomínal na tři měsíce starý incident František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Původně nevinný přelet dronu však vyústil v násilí! „Sedmapadesátiletý chovatel v návalu vzteku pilota dronu vyhledal a fyzicky napadl. Při potyčce došlo k pádu ovladače dronu na zem, čehož útočník využil a ovladač hodil do blízkého rybníka. Za ovladačem poté hodil do vody i box s příslušenstvím k dronu. Majiteli přístroje tím způsobil škodu vyčíslenou na bezmála 11 tisíc korun. Ke zranění osob při fyzickém napadení nedošlo,“ konstatoval policejní mluvčí. 

Policie ČR věc prověřovala pro podezření z přečinu poškození cizí věci. „To bylo ukončeno ve zkráceném přípravném řízení, v jehož rámci se útočník zavázal škodu na zařízení nahradit,“ uvedl Kořínek s tím, že ani pilotovi dronu tato záležitost jen tak lehce neprojde. „Let dronem policisté pro podezření z porušení leteckého předpisu k dořešení postoupili příslušnému úřadu pro civilní letectví.“