Pouhé tři měsíce si druholigoví fotbalisté letos oddechli od soutěžních zápasů. Už o uplynulém víkendu se kolečko zápasů opět naplno roztočili. I když s přibývajícími zákazy si možností vykonávat svou činnost a profesi nemůže být jistý nikdo. Ani fotbalisté. Pokud ale přistoupíme na předpoklad, že profesionální soutěže dále pojedou, máme před sebou řadu otázek. A ta nejzásadnější, která se týká prostějovského fotbalu, zní: jak si tým Pavla Šustra na jaře povede?

Něco mohla naznačit i uplynulá příprava. Tým v ní odehrál pět zápasů, tři vyhrál, jeden prohrál a jednou zremizoval. Je přitom třeba podotknout, že ani s jedním soupeřem nevyhořel, to ani zdaleka. Na druhé straně s výjimkou Slovácka „B“ neměl ani nad jedním výraznou herní převahu. Velkou část zápasů však tým dokázal předvádět aktivní pojetí fotbalu založené na dobrém pohybu, kombinační hře i dlouhých nákopech po čarách, kde eskáčko oplývá nemalou kvalitou v záloze.

Dostáváme se tak k jednotlivým řadám. Co od nich čekat? Asi nejvíce otazníků visí nad útokem. V něm by měli nastupovat zejména talentovaní mladíci Zlatohlávek a Píchal, které má doplňovat a zásobovat navrátilec Jan Koudelka. Tomu se v přípravě zase tolik nedařilo. Byl vidět při kombinaci, to ano, méně ale ve střelbě a individuálních akcích. Jeho výkony ale s přibývajícími zápasy rostly. Zlatohlávek se moc nepředvedl, většinou ho zdravotní stav do hry nepustil. A totéž platí o Píchalovi. U něj se právem má čekat větší přínos týmu než v minulých letech, kdy byl stále ještě náctiletý. Právě o útočné řadě pak opakovaně zaznělo, že zde je ještě rezerva.

Hodně se ale čeká ve hře směrem dopředu i od zálohy. Zejména krajní záložníci výrazně v přípravě přispívali, obrovskou silou disponuje rychlík a střelec Matoušek, skvěle se jevil Štěpán Langer, který ukazoval opakovaně šikovnost. Totéž platí o Omalem, málokterý hráč si na této úrovni troufne i na dva soupeře. Někdy to vyjde, někdy ne. Zároveň se však dostával do řady šancí. Slušně se ale uvedl třeba i takový Spáčil. Středová řada celkově vyniká velmi kvalitními hráči po individuální stránce.

Obrana pak dostávala během přípravy nejvíce zabrat, pořád dokolečka tu byly nemoci, zranění, koronavirus. Klasikou by ale měla být dvojice zadáků Bialek–Schuster, zaskakovat má neméně kvalitní Bala. Na krajích se budou točit Sečkář, Machynek, Šmehyl nebo Stříž, který se nejspíš definitivně stává specialistou na defenzivu. Defenzíva disponuje vším potřebným: dobrými hlavičkáři, důraznými i tvořivými hráči. Schuster dodává zkušenosti, takový Šmehyl zase neskutečně rychlé nohy. A brankáři? Zejména Filip Mucha se uvedl velice dobře. Trenér Šustr pak rozdělil čas spravedlivě mezi něj a Michala Bártu. A ani ten nezklamal, i když nejspíš trochu lituje gólu v Blansku.

Podtrženo, sečteno: když se vezme dohromady tvrdá příprava, výkony v zápasech a aktuální kvalita týmu, který je mladý a má potenciál mít energii i v koncovkách, vychází nám solidní možnost na potvrzení dobře odehraného podzimu. Ba co víc, na vylepšení páté příčky. Tým na to rozhodně má.

20 21 sponzori eskacko