Díky klesajícím počtům nově onemocnělých koronavirem se začala v ČR mírně uvolňovat dosud velmi přísná hygienická opatření. Vedení Českého korfbalového svazu však přesto počítá raději s tím, že nový ročník tuzemských soutěží v tomto smíšeném kolektivním sportu bude moci začít až s příchodem nového kalendářního roku.

„Aktuální sezóna stále čeká na své opožděné zahájení. S velkou pravděpodobností se tak stane až na začátku roku 2021,“ objevila se zásadní informace v týdenním Korfbalovém zpravodaji s pořadovým číslem 47/2020. Obecně se teď možnost re(na)startování neprofesionálních sportovních soutěží řídí hygienickým manuálem nazvaným PES, kde záleží na vypočítaném stupni ohrožení pro danou oblast. Přesný termín ale není možné předem stanovit, což je pro organizace i pořadatele nemalá komplikace.

„My každopádně máme výhodu, že v rámci jednání vedení ČKF byla určena celá řada variant, kdy by české soutěže v korfbalu mohly začít na základě momentální covidové situace. Jsme tak připraveni i na pravděpodobnou možnost, že sezóna 2020/21 skutečně odstartuje až někdy v lednu a její zápasový program tak bude muset být zkrácený. Nešlo by o nic příjemného, ovšem je důležité být na vše nachystaní,“ zdůraznil hlavní trenér A-týmu korfbalistů SK RG Prostějov David Konečný.

V platnost přitom vejdou částečně upravená pravidla hry s některými inovacemi. Například rozhodčí už nebudou pískat neúmyslný dotek míče nohou, získání míče na zemi či hraní pěstí, pokud taková skutečnost není pro hru nebezpečná. K výrazné změně dochází i v takzvaném Golden Goalu (prodloužení), kde teď konečně platí, že kdo první skóruje, je okamžitým vítězem.