Hlavně to všechno pochytat! To bylo heslo letošního výlovu Podhradského rybníka, který se konal minulý pátek 18. listopadu. Navzdory minimální propagaci akce pořádané během pracovního dne, dosti pozdnímu termínu a skutečně psímu počasí si výlov nenechalo ujít poměrně dost zvědavců. Ti měli zájem zejména o ryby právě vytažené z rybníka. 

Tradice těchto akcí trvá už stovky let. Výlovy rybníků patří k podzimu stejně jako mlhy a žloutnoucí listí. Každý z nich vládne svojí nezaměnitelnou atmosférou a má potenciál přitáhnout velké množství lidí. Nejinak je tomu i v případě Podhradského rybníka v Plumlově, který má oproti obdobným vodním plochám výhodu v tom, že se nachází přímo ve městě a může se pyšnit skutečně kouzelnou kulisou s dominantou plumlovského zámku tyčícího se nad ním.

Nelze se tedy divit, že na zdejší výlov v minulosti mířily davy lidí. Tradice byla přerušena jeho vypuštěním, bagrováním a následnou revitalizací. Navázat na ni se opět podařilo v roce 2018. Od té doby se výlov pro veřejnost i s možností zakoupení čerstvých ryb koná každý rok. Letos ovšem byl jeho termín kromobyčejně pozdní. „Akce se pravidelně konala koncem října. Tentokrát se však ještě podařilo domluvit rybářské závody pro děti, které proběhly v sobotu pátého listopadu. Proto ten posun,“ objasnil Večerníku přímo na místě Ivo Krechler, vedoucí útvaru rybářství Povodí Moravy, které rybník spravuje.

Rybáři během pátku provedli se sítěmi ve vypuštěném rybníce tři zátahy. Celkem z něj vytáhli 75 metráků kapra, 350 kg štiky, 300 kg candáta a 250 kg plotic. „Třicet metráků kapra se po dohodě s Moravským rybářským svazem přesune do plumlovské přehrady, zbytek půjde buď na chov, nebo na vánoční prodej,“ prozradil Krechler další osud ryb.

Těch se v minulosti ze stejného rybníka lovilo více. „Do Podhraďáku vysazujeme omezený počet ryb a ani s přikrmováním to záměrně nepřeháníme. Důvodem je důraz na kvalitu vody, větší množství kaprů by mohlo kvůli rozrýpávání dna a uvolňování živin přispět k masivnějšímu rozmnožování sinic,“ objasnil Krechler.

I tentokrát se během výlovu daly čerstvé ryby koupit přímo na místě, stánky s občerstvením však letos chyběly. Co ovšem naopak nechybělo, bylo vpravdě psí počasí. Studený déšť se z pátečního rána během dopoledne měnil v první sníh. „Jsme si vědomi toho, že termín nebyl zvolen úplně ideálně. Pro nás je však za daných okolností hlavní vylovit všechny ryby, než nám to tady zamrzne,“ uzavřel Krechler s tím, že příště by se akce měla opět konat koncem října.