Výrazně zhoršená situace s počty nakažených koronavirem v ČR včetně neradostného výhledu pro nejbližší týdny nutně vedla k podstatným změnám v hracím formátu Českého poháru žen 2020/21. Dotkly se i volejbalistek VK Prostějov.

Ty měly už 7. října absolvovat duel 2. kola této soutěže na palubovce KP Brno B, leč soupeřky byly tenkrát v covidové karanténě a střetnutí tudíž muselo být odloženo. Nakonec se vůbec neuskuteční.

„Český volejbalový svaz obdržel od hlavní hygieničky Jarmily Rážové povolení k dohrání Českého poháru za obdobných podmínek, jaké platí při utkáních extraligy. Z tohoto důvodu bude soutěž dokončena bez družstev nižších ligových soutěží,“ informoval předseda Sportovně technické komise ČVS Petr Kvarda. Což v praxi znamená, že tým vékáčka postoupil přes prvoligové béčko Králova Pole automaticky bez boje. Stejně jako Liberec přes Plzeň a KP Brno A přes České Budějovice. Ve druhém dějství ČP ještě zbývá odehrát mač extraligistek Přerov – Ostrava, následně přijde na řadu čtvrtfinále. A rovněž to bude mít částečně jinou podobu, neboť místo klasických dvojzápasů doma a venku rozhodne o postupujících vždy pouze jediné vzájemné střetnutí.

Bylo však nutné určit, kdo v každé dvojici získá výhodu domácího prostředí. O tohle se postaralo oficiální losování ve středečním dopoledni prostřednictvím internetové on-line videokonference. A Prostějovanky měly štěstí, protože los jim proti šternberským soupeřkám přisoudil pořadatelství vzájemného čtvrtfinálového souboje. Za jeho termín si vzápětí oba celky domluvily pátek 22. ledna od 17.00 hodin, dějištěm bude tradičně hala Sportcentra DDM.

„Svaz rozhodl o další podobě letošní pohárové soutěže v rámci současných hygienických pravidel, jež jiné možnosti vlastně ani neumožňovaly. Je to veskrze rozumný systém odpovídající momentálním podmínkám. Naším jednoznačným cílem teď je využít výhody domácího hřiště a zvládnout čtvrtfinálové utkání se Šternberkem vítězně, tedy směrem k postupu do závěrečného turnaje Final Four,“ řekl sportovní ředitel VK Miroslav Čada.

Zmíněné Final Four proběhne v neděli 7. a v pondělí 8. února v Teplicích. 

 

ČESKÝ POHÁR ŽEN 2020/21

Výsledky 2. kola: Volejbal Přerov – TJ Ostrava středa 20. ledna, Sokol Frýdek-Místek – Sokol Šternberk 1:3 (26, -22, -21, -25), KP Brno B – VK Prostějov 0:3 kontumačně, Volejbal Plzeň – Dukla Liberec 0:3 kontumačně, Sokol Nusle – Šelmy Brno 0:3 (-14, -20, -15), Madeta České Budějovice – KP Brno A 0:3 kontumačně.

Program čtvrtfinále: UP Olomouc – Volejbal Přerov/TJ Ostrava středa 27. ledna (17.00 hodin), VK Prostějov – Sokol Šternberk pátek 22. ledna (17.00 hodin), Dukla Liberec – Šelmy Brno ?, KP Brno – Olymp Praha ?.