Profi sportovci v ČR si oddechli a díky vládní výjimce se pomalu vracejí k tréninkovému i zápasovému normálu – v rámci ekonomických možností toho kterého odvětví. Výkonnostní, amatérský a mládežnický sport si však musí ještě počkat na plošné uvolnění hygienických opatření v souvislosti s koronavirem, což samozřejmě platí také pro talentované volejbalistky VK Prostějov všech nedospělých kategorií.

„Holky pokračují v individuální přípravě, nic jiného ani nezbývá. V praxi to znamená cvičit a posilovat doma vahou vlastního těla, případně s cvičebními pomůckami, pokud jsou k dispozici. A jít si aspoň občas zaběhat ven někam do přírody, kde není moc lidí. Já i kolegyně trenérky se snažíme být s děvčaty jednotlivých věkových kategorií v průběžném kontaktu, aby jejich příprava byla koordinovaná, měla pokud možno správnou náplň a hráčky neztrácely motivaci,“ popsal šéftrenér mládeže ve vékáčku Aleš Novák.

Momentálně platí, že nouzový stav a s ním spojená přísná nařízení proti šíření covid-19 platí v České republice minimálně do pátku 20. listopadu. Podle vývoje zdravotní situace pak záleží, jestli budou po tomto datu rozvolňována, nebo zákazy včetně sportovní stopky potrvají ještě déle. „Každopádně je velmi pravděpodobné až téměř jasné, že volejbalové soutěže ČR už nestihnou naplnit svůj původně plánovaný program. Bude se muset upravovat hrací systém včetně počtu kol a utkání, konečná délka pauzy přitom rozhodne o tom, kolik zápasů v té které soutěži se škrtne,“ odhadoval Novák blížící se scénář. „A až s holkama naskočíme zpět do společné přípravy, budeme v podstatě startovat znovu od začátku. S tím je nutné počítat.“