Zatímco šestnáctifinále obou nižších evropských pohárů ve volejbalu žen 2020/2021 ještě probíhá v obvyklém režimu vzájemných střetnutí dvojic doma a venku, v další fázi už budou mít CEV Cup i Challenge Cup s největší pravděpodobností jiný zápasový režim. A týká se to i volejbalistek VK Prostějov.

Svěřenkyně kouče Petráše měly v prosinci odehrát dvojutkání osmifinále Vyzývacího poháru proti lepšímu z dua Dinamo Bukurešť (Rumunsko) – FC Porto (Portugalsko), ale původní plán se nejspíš změní. Právě proto uspořádalo vedení Evropské volejbalové federace během pondělí 9. listopadu sérii informačních videokonferencí pro zástupce zúčastněných klubů.

„Jak jste se mohli dočíst, minulý týden CEV oznámila revidovaný soutěžní program pro skupinovou fázi elitní Champions League, přičemž turnaje konané v biologicky bezpečné bublině nahradily dříve ohlášené duely doma i venku. V současnosti s rostoucím počtem nakažených koronavirem v celé Evropě a s mnoha omezeními zavedenými vnitrostátními orgány za účelem omezení šíření nemoci covid-19 se stejný formát jeví jako nejpravděpodobnější řešení i pro CEV Cup a Challenge Cup,“ informovala Evropská volejbalová federace před pondělními videokonferencemi.

Za vékáčko ji absolvoval Ondřej Hubáček, dosavadní sportovně technický manažer hanáckého oddílu nově se zaměřující výhradně na jeho účinkování v pohárové Evropě. „CEV chce v zájmu snížení zdravotních rizik omezit cestování mezi jednotlivými zeměmi, poslední dobou při hygienických opatřeních čím dál komplikovanější. Proto byla v předběžně stanoveném modelu spojena osmifinálová a čtvrtfinálová fáze, kterou odehrají vždy čtyři družstva turnajově na jednom místě,“ prozradil Hubáček.

V rámci jednání na dálku prostřednictvím techniky šlo o to vyjasnit si, které z klubů by měly zájem tyto jednorázové třídenní akce zorganizovat. „Vyšlo najevo, že CEV požaduje uhrazení části nákladů s pořádáním turnaje spojených, což by nebyly zrovna malé peníze. Proto jsme informovali, že plánované klání organizovat nechceme a domácího prostředí se vzdáváme,“ upřesnil sportovní ředitel VK Miroslav Čada.

Turnaj osmifinále a čtvrtfinále Challenge Cupu žen 2020/21 týkající se Prostějova by se měl každopádně uskutečnit od 8. do 10. prosince za účasti Moravanek, CSM Alba Blaj (Rumunsko) a vítězů šestnáctifinálových dvojic Dinamo Bukurešť – FC Porto i Sanaya La Laguna (Španělsko) – Piraně Brusno (Slovensko). „Uvidíme, který z týmů se pořadatelství nakonec chopí. Do semifinále Vyzývacího poháru postoupí jen nejlepší z celého kvarteta,“ doplnil Ondra Hubáček.