Extrémně dlouhá minulá sezóna skončila cyklistům TUFO PARDUS Prostějov až 19. prosince 2021 posledním dráhovým kláním na krytém velodromu v pražském Motole, kde Matyáš Koblížek završil ziskem mistrovského titulu ve vylučovacím závodě juniorů medailově skvěle vydařený rok. Aby se brzy po sváteční pauze s Vánocemi, Silvestrem i Novým rokem znovu rozjela příprava – už na sezónu aktuální s letopočtem 2022.

Zasloužený odpočinek tak nedlouho po nástupu ledna vystřídaly první tréninky, zátěž se postupně zvyšovala do plných obrátek. Počasí je však zimně mrazivé, proto se do přípravné dřiny zapojují ergometry, válce a také posilovna, kterou se na prostějovském velodromu podařilo základně vybavit.

„Chladné počasí v naší zeměpisné poloze současným tréninkům opravdu moc nepřeje. Proto už 22. ledna odjíždíme na dva týdny do Toskánska a na stejné místo odcestujeme na další dva týdny i na přelomu února a března. V minulém roce jsme si nasadili výsledkovou laťku hodně vysoko, pro obhajobu chceme udělat maximum,“ uvedl ještě před cestou do Itálie Martin Cetkovský, šéftrenér cyklistické mládeže TUFO PARDUS.

Hanáci nadále disponují silným týmem juniorů, jejichž cílem pro letošní sezónu jsou nejen národní šampionáty, ale především prosazení se do reprezentace České republiky a boj o co nejlepší umístění na mistrovstvích světa i Evropy. První soutěže roku 2022 čekají mládežnické kategorie o posledním březnovém víkendu, zahájení obstará dvojzávod Českého poháru na silnici v Pardubicích. Následně bude nabitý program pokračovat až do září.

Také složení mužského kolektivu cyklistů Prostějova je už kompletní a jeho členové se zodpovědně připravují na další ročník se statusem UCI Continental Team. První společné soustředění proběhne v únoru ve Španělsku, kde budou všichni závodníci finalizovat svoji formu před vstupními akcemi z kalendáře UCI. Premiéru tradičně obstará etapová Tour of Rhodos na jednom ze známých řeckých ostrovů.

„Náš program bude v této sezóně zaměřen jak na silnici, tak na dráhu. Myslím si, že sportovní kalendář je dostatečně kvalitní a pestrý, což dává možnost každému z jezdců našeho týmu vyniknout,“ řekl sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.

Momentálně je nutné řešit rovněž složitou situaci při zajišťováním cyklomateriálu. Tento segment prochází celosvětovým nedostatkem a je doprovázen prudce stoupajícími cenami, což pochopitelně dopadá i na místní cyklistiku. Právě zajištění všeho podstatného materiálu tak nyní zaměstnává manažery hanácké stáje ve značné míře.

„Minulý rok byl nepochybně nejúspěšnějším v historii našeho klubu, což je taky velký závazek. Všem spolupracovníkům a partnerům děkuji za odvedenou práci a podporu, teď nás již čekají nové výzvy. Veškeré ceny a náklady stoupají, k tomu komplikace s koronavirem. Věřím ale v kolektiv lidí, který pro klub pracuje. Vím, že všichni udělají maximum, abychom v letošní sezóně byli stejně úspěšní jako v té uplynulé,“ zdůraznil předseda TUFO PARDUS Prostějov Petr Šrámek.