Stejně jako všechny ostatní sporty v České republice i korfbal stojí a čeká, až pomine všeobjímající koronavirové šílenství. Což ale neznamená, že by se na tuzemské scéně tohoto smíšeného kolektivního sportu nedělo nic zajímavého.

V první řadě se řešilo, jak naložit s rozjetou Superligou ČR 2020, která stihla odehrát svou základní část a vyvrcholení v podobě play-off odložil vládní zákaz pro veškeré sportování. Celou soutěž přitom hostí hala RG a ZŠ města Prostějova ve Studentské ulici.
„Superligové vyřazovací boje zatím nebyly zrušeny, naopak existuje velký zájem druhý ročník dokončit. Účastníci se shodli na tom, že k odehrání play-off by měl stačit i jediný den, proto se bude čekat na první volný termín po rozvolnění současných covidových opatření,“ řekl Večerníku hlavní trenér korfbalového A-týmu SK RG Prostějov David Konečný.
Právě v těchto týdnech navíc měl dle původního plánu postupně začínat nový ročník jednotlivých ligových soutěží 2020/21. Start však musel být za současných okolností logicky odložen, zatím na neurčito... „Na Valné hromadě Českého korfbalového svazu jsme napříč všemi kluby aspoň projednali i schválili veškerá pravidla, jak s ohledem na koronavirus budou soutěže probíhat, kdy se zápasy normálně odehrají a kdy odloží, koho do nich zdravotní okolnosti pustí a koho případně ne, kolik odehraných utkání znamená řádně dokončenou sezónu a podobně. Takto schválený model je pro fungování soutěží v krajně specifických podmínkách klíčový,“ zdůraznil Konečný.
S naprostou jistotou již ergéčko přišlo o účast v novém evropském poháru European Korfball Tour 2021, jehož kvalifikaci mělo absolvovat zkraje ledna v Nizozemsku. „Mezinárodní federace IKF kvalifikační turnaje definitivně zrušila, tudíž na mezinárodní konfrontaci musíme bohužel zapomenout. Velká škoda, moc jsme se těšili,“ povzdechl si kouč.
Rovněž s přípravou jeho svěřenkyň a svěřenců je to teď na štíru. „Šlo to ráz na ráz, hygienická opatření se rychle zpřísňovala a vše neodvratně směřovalo k tomu, že každý musí trénovat individuálně. Což nyní už třetí týden reálně probíhá. A je na konkrétních jednotlivcích, nakolik si za momentální situace, která nejspíš potrvá ještě řadu týdnů, dokážou poradit. Kdo zvládne se delší dobu aspoň fyzicky udržovat na nějaké solidní úrovni, získá oproti jiným výhodu,“ odtušil David Konečný.