Zajímavé osudy někdy napíše život. I ten hokejový. Hokejisté, kteří jsou odchovanci nebo i rodáci z Prostějova se každoročně rozlétnou do všech stran. A přestože už třeba mezi tuzemskou elitou nepůsobí Jiří Cetkovský, Petr Kumstát a Lukáš Krajíček, řada hráčů stále působí v soutěžích v České republice i ve světě.

Podívejte se na to, jak se našim borcům daří právě v zahraničí. Kde se hraje a kde naopak soutěže stojí?

Asi za nejkvalitnějšího aktivního hráče z Prostějova (snad kromě zlínského útočníka Antonína Honejska) se dá považovat Ondřej Vitásek. Vytáhlý obránce hrával za Liberec, s nímž vybojoval i mistrovský titul. Později se přesunul do KHL. Tam mění kluby, dosud odehrál čtyři sezóny, pokaždé v jiném mančaftu. Nyní hájí barvy Dinama Riga. Dosud si připsal devět zápasů a v nich dvě asistence. Potěší, že hraje pravidelně a dostává slušnou porci prostoru. Méně povzbudivé je, že v účasti na ledě má nyní -5. Co na druhou stranu čekat v týmu, který je ve své divizi poslední a vyhrál jen dva zápasy?

Mediálně známý je pak taky Nicholas Lang. Ten v Prostějově rovněž působil v mládežnických kategoriích. A pak putoval po světě: Rakousko, Německo, USA, Kanada. Minulou sezónu trávil dokonce v Turecku. A dnes? Přesun na Island. V týmu Skautafélag Reykjavikur však dosud jen trénuje, kvůli koronavirové situaci na své první zápasy teprve čeká. Podobná je pak taky situace u Davida Brančíka. Šestadvacetiletý odchovanec Prostějova hraje nižší zámořskou SPLH za Knoxville. Soutěž se však zatím k tíživé epidemické situaci vůbec nerozjela. Více štěstí měl zatím Luděk Kuncek. Prostějovský rodák hraje ve Švýcarsku v nižší soutěži za EV Dielsdorf-Niederhasli. Zatím v aktuální sezóně stihl tři zápasy, v nichž si připsal stejný počet kanadských bodů.