Po třech letech se předminulý víkend do Prostějova vrátila Noc divadel. Zatímco předloni lidé mohli pouze obcházet rozsvícený, nicméně zavřený Národní dům, loni musel být pečlivě připravený program kvůli covidu na poslední chvíli zcela zrušen.

V sobotu 19. listopadu vše konečně klaplo, jak mělo. Do Prostějova se při této příležitosti vrátil také Arnošt Goldflam, který stál u kořenů tehdy prostějovského HaDivadla.

Největší divadelní svátek se konal tradičně třetí listopadovou sobotu. „Je příznačné, že naposledy jsme tady při této příležitosti měli představení Vyhnání Gerty Schnirch, s nímž přijelo HaDivadlo. A právě to nás obloukem spojuje s Arnoštem Goldflamem, který je s prostějovskými počátky tohoto souboru neodmyslitelně spjat,“ upozornila na úvod autorského čtení ředitelka divadla Jana Maršálková.

Pro známého herce, režiséra a spisovatele to byl skutečný návrat na „místo činu“. „V dobách HaDivadla jsme hrávali téměř výhradně zde v prostorách přednáškového sálu. Prožil jsem tady šest let. Koukám, že ani po těch letech se toho mnoho nezměnilo,“ prohlásil s úsměvem na úvod Arnošt Goldflam krátce předtím, než se pustil do čtení ze své knihy Strašidelné Brno. Tu napsal po pobídce ze strany nakladatelství Albatros. Lidé se tak dozvěděli, co by se mohlo stát, když budou 30 let v kapse nosit kuličku z věhlasného brněnského orloje, či to, jak se stane, že čert dostane alergii.

Autorské čtení ovšem nebylo rozhodně jediným bodem programu Noci divadel věnovaného letos hrdinům nejen divadelním. Právě na ty se ve své přednášce zaměřila Jana Gáborová ze Spolku Hanácký Jeruzalém, která připomněla osudy prostějovských židovských hrdinů odvlečených proti jejich vůli za druhé světové války. 

Po autorském čtení Arnošta Goldflama se zase lidé mohli přesvědčit, že i jevištní technik může být hrdina. Na zážitkovou prohlídku divadelního zákulisí zavítala dobrá stovka zvědavců. „Vše jsme zakončili punčem na střeše Národního domu. Přitom jsme se všichni shodli na tom, že příjemné setkání podobně naladěných lidí na tomto místě si určitě vysnil i architekt Jan Kotěra, když tuto budovu navrhoval,“ uzavřela divadelní produkční Hana Šprynarová.

Zatímco Divadelní noc skončila už nedělním ránem, program Městského divadla v Prostějově stále běží na plné obrátky. V průběhu uplynulého týdne nabídlo zejména představení pro školy. Naopak představení Relativita o fiktivním setkání Alberta Einsteina a jeho utajované dcery Lieserl s Miroslavem Táborským v hlavní roli bylo z původního termínu 24. listopadu z provozních důvodů přesunuto na 13. února.