Střední škola? Gymnázium? Nebo učiliště? Žáci devátých tříd mají velké množství škol na výběr. Jak typů škol, tak i oborů. Jen na Prostějovsku a blízkém okolí jsou to desítky a desítky možností. Od oborů technických až po zdravotnictví. Výběr není snadný a každá škola není pro všechny. Ostatně každý z nás je jiný. Všichni by se ale měli při výběru řídit několika stejnými pravidly.

Předně se jedná o to ujasnit si, co je budoucímu studentovi/učni blízké. Kdo se rád vrtá v autech nebo ve strojích, tak má jasno brzy. Kdo rád pomáhá jiným a nevadí mu pohled na krev, tam také není co řešit. Nemělo by se ale zapomínat, že nutit své ratolesti do něčeho, k čemu nemají vztah a třeba ani vlohy, je hloupé. Většinou z toho nevzejde nic moc dobrého. Jsou z toho pak roky trápení a ve výsledku změna školy.

První věcí jsou tedy vlohy, předpoklady. Druhou pak zájem. Třetí a důležitou složkou je, zda se chcete učit a chystáte se v dlouhodobějším horizontu jít na vysokou školu. V takovém případě je nejpřímější cestou gymnázium. Mnoho lidí ze středních odborných škol ale rovněž na vysoké školy pokračuje. Ty a učiliště mají tu výhodu a zároveň nevýhodu, že mladé lidi už po deváté třídě formují pro jeden, maximálně dva konkrétní obory.

Další důležitá věc při výběru škol jsou určité stereotypy. Už například neplatí, že by některé práce byly nutně nečisté – na to upozorňují třeba zemědělci – nebo podhodnocené. Na pěkné platy si v dnešní době přijde řada profesí, o kterých to nutně před dvaceti či třiceti lety neplatilo. Řemeslníci jsou v aktuální době vyloženě nedostatkovým „zbožím“ a rčení že „řemeslo má zlaté dno“ platí. A ano, abychom nezapomněli, důležitá je také uplatnitelnost oboru. Jsou takové, kde se místa shání jen těžko. A pak jiné, kde jich je naopak spousta a můžete si vybírat. Pokud se ale zase stanete odborníkem v oboru, kde máte jen malou konkurenci, snadno si dokážete získat jméno.

 

Výběr je důležitý, jak na něj?

S přechodem ze základní školy na střední přichází první velké rozhodování pro většinu mladistvých a s ním i spojený stres a různé myšlenky, které je třeba trošku utřídit. Neplatí to paušálně, někteří ze žáků mají už dlouho dopředu jasno, protože vědí, který je jejich vysněný obor. Daleko větší procento je ale těch nerozhodných. A právě pro ně mohou být klíčové skutečnosti, které s následnou volbou pomohou. Zde se můžete podívat na pár zajímavých tipů, jak si výběr ulehčit.

 

Vyškrtat, co rozhodně ne

Jako první je jistě dobré získat přehled nabízených možností a rovnou si určit, kam jít nechcete. I kdyby se mělo jednat jen o pár škol, které ze seznamu zmizí, rozhodně to bude znamenat jisté zpřehlednění, z menšího rejstříku už se vybírá snadněji. Rozhodovat mohou nezajímavé obory, v potaz berte také vzdálenost od bydliště, vhodnost dojíždění atd. Zkrátka vyřaďte vše, kam víte, že nechcete.

Rozebrat si vaše dosavadní studium

Další dobrou věcí, která může pomoci, je podívat se upřímně na vaše současné znalosti. Najde se řada žáků, kteří i přes malou snahu vše zvládají, někdo si k dobrým známkám musí pomoci tvrdou pílí a někomu ani ta nepomůže. Učení zkrátka není zaslíben. Každému jde něco jiného a tak je to i v rámci vzdělání. I na to je třeba myslet. Dávat si tak zbytečně velké nároky bývá často kontraproduktivní a následně se zbytečně trápit nestojí za to.

Zjistit si informace

Pokud už se vám podařilo zúžit výběr na několik škol, je třeba se začít pídit po informacích. Jednou z velmi užitečných věcí je burza škol, kde se můžete dozvědět celou řadu poznatků, které vás mohou ve výběru posunout. Pro radu si můžete zajít také ke starším kamarádům či známým, kteří mají s vámi vybranou školou zkušenosti. Dalším velmi dobrým pomocníkem jsou i dny otevřených dveří. Zde můžete dát i na své dojmy, jak na vás školní prostředí bude působit. Nezavrhujte tedy reference o střední škole, zaměřte se jak na negativní, tak na pozitivní ohlasy.

Dát na svůj instinkt

Všechny předchozí tipy mohou velmi zúžit výběr na pouhých několik škol, z nichž se nakonec doberete k cíli. Zásadním pravidlem je ale dát na svůj vlastní názor. Je to totiž jen váš výběr nejen toho, co byste chtěli studovat, ale také v čem byste se po skončení studia chtěli uplatnit. Zde už pak jen těžko mohou rozhodovat rodiče, tlak veřejnosti, uplatnění na trhu, protože za čas se může situace zcela změnit. To hlavní je, aby vás budoucí náplň práce bavila po celý život.

Speciální příloha BURZA ŠKOL k blížící se přehlídce středních škol, učilišť a gamnázií je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 7. listopadu