Výběr středních škol nebo učilišť, to je někdy běh na dlouhou trať. Rozhodování může být někdy těžké, roli hraje celá řada věcí. A jednou z nich je vzdálenost školy od bydliště. Prostějovsko nabízí velmi rozmanitý výběr středních škol, technických i jiných oborů. Ne každý si z něj však vybere. A tak se tu a tam vyplatí poohlédnout se i jinam. Jenže co s dopravou? Dojíždět, nebo ne?

V tu chvíli mají zájemci o studium kus od bydliště dvě možnosti. Tou první je dojíždění. Druhou pak internát, pokud tedy v místě studia je ta možnost. Na dalších řádcích se TEDY stručně podíváme na to, jaké má jedna nebo druhá možnost výhody a naopak nevýhody.

Začněme denním dojížděním. Jeho výhodou může být cena. Při možnosti studentských jízdenek může vyjít cesta za pakatel. V pozdějším věku, pokud si dotyčný dokáže obstarat auto, je pak dojíždění výborným způsobem, jak se „vyjezdit“. Dojíždění dává paradoxně možnost více se učit: Co si častěji vyberete? Dívat se z okna? Nebo přeci jen otevřít knihu/učebnici a využít nějak ten čas? Mnoho lidí by určitě dalo přednost druhé možnosti. A takový bonus navrch, kamarád poznal při dojíždění autobusem svou budoucí manželku… Nevýhodami jsou naopak čas a určitá nepohoda. Ta souvisí třeba se špatně navazujícími spoji. Ne všechny vlaky pak vypadají tak jako novější RegioPantery.

A pak tu máme internát. I u něj platí, že jsou zde výhody a nevýhody. Jako plus se dá brát určitá pohodlnost, rozhodně v porovnání s dojížděním. Nemusíte se stresovat, zda stihnete vlak či autobus. Po škole si normálně dojdete a zbytek dne je váš. Výhodou je také kolektiv. Chcete více zapadnout? Volte tedy raději internát před dojížděním. Budete mít skvělou možnost, poznáte lidi jako nikdy. A těch zážitků… Nevýhodami naopak může být už zmiňovaná cena a další – ale to je spíš pro rodičovstvo – že svou ratolest méně často uvidí.