Proč toho nenechal? Myslel si snad, že se mu nemůže nic stát? Tyto otázky člověka napadly při sledování procesu s Martinem Crhou. Ten se v poměrně krátké době stal dobrým známým pro zaměstnance bezpečnostních agentur snad ve všech prostějovských supermarketech. Provést tam měl minimálně čtrnáct krádeží! A ty se mu skutečně nevyplatily. Díky nim si jednak přišel pouze na pár korun, od soudu přitom vyfasoval tři roky natvrdo. Večerník sledoval úterní líčení přímo u Okresního soudu v Prostějově.

Čtyřiatřicetiletý Martin Crha byl obžalován z toho, že od letošního ledna do května se dopustil celkem čtrnácti krádeží. Zboží si pravidelně odnášel z Lidlu, Billy, Alberta, ale například i z obchodu se sportovním oblečením Sportissimo. Na mnoha místech jej odhalily bezpečnostní kamery a věci musel vrátit. Přestože škoda, kterou tímto způsobil, nebyla nijak vysoká, jeho urputnost jej dovedla až do vězení. Ještě předtím byl totiž za krádeže a podvody opakovaně odsouzen. Nejprve to bylo k veřejně prospěšným pracím, následovala i desetiměsíční podmínka. Z tohoto důvodu po poslední květnové krádeži putoval do vazby a hned poté si začal původní podmínku odpykávat ve vězení. Kromě ní si bude muset odsedět další necelý rok za nevykonané obecně prospěšné práce. Minulé úterý mu k tomu přibyl další trest, tentokrát tříletý.

Nezaměstnaný muž se u soudu ke krádežím přiznal, snažil se přitom dosti nepřesvědčivě hájit tím, že se jeho přítelkyně nestarala o své dítě a on se tímto způsobem snažil pro ně obstarávat živobytí.  I kdyby to byla pravda, soud k tomu stejně nemohl přihlížet. Obzvláště za situace, kdy muž kradl v období, kdy poptávka po zaměstnancích jednoznačně převyšovala počet lidí ochotných pracovat.

„Přitěžující okolností je nepochybně fakt, že se obžalovaný krádeží dopustil v podmíněném trestu a navzdory nouzovému stavu. Z toho pak vyplývá nutnost přísnějšího potrestání,“ odůvodnil tříletý nepodmíněný trest soudce Petr Vrtěl.

Obě strany se na místě vzdaly práva na odvolání, rozsudek je tak již pravomocný