Pro nezaujatého fanouška hokeje musí být letošní druhá nejvyšší soutěž velmi zajímavá. Příznivci klubů od pátého po čtrnácté místo ji ale vnímají s nervozitou. Za současné konstelace před poslední třetinou soutěže rozhoduje každá maličkost. To je po letech bez přímého sestupu velmi pozitivní změna v rámci první ligy.

Jakýkoliv bod radikálně mění pořadí a z příčky zaručující přímou cestu do play-off se mužstvo může ocitnout na hraně baráže o udržení. Během prosince a ledna se očekávalo, že se tabulka už rozmělní, a zatímco někteří budou hrát o přímé místenky do play-off, jiné kluby se budou chtít hlavně udržet, ale nic z toho se nestalo. A tak se i nadále hned desítka klubů pohybuje mezi tenkou hranicí úspěchu a nevydařené sezóny.

Do této společnosti patří i Prostějov. Jestřábům se zatím daří udržovat se okolo šestého místa, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále, a mimo desítku se dlouho neocitli, ale stačí se podívat, že náskok na čtrnácté místo je v rozmezí šesti bodů, což je šest bodů. Do toho řada odložených zápasů během ledna vinou omikronu, takže z takového náskoku může být i po jednom nevydařeném týdnu ztráta.

Díky tomu se ale je na co dívat, protože kromě první čtyřky a posledních dvou celků z Havířova a Benátek, kterým už vlak ujíždí, hraje každý z celků o všechno. Už to vypadá, že tento boj bude pokračovat až do konce soutěže.