V „A“ skupině I.B třídy Olomouckého KFS, kterou kromě zástupců prostějovského regionu tvoří především celky z Přerovska, jsme v první polovině soutěžního ročníku 2021/2022 stejně jako v předešlých letech sledovali velmi vyrovnané boje a tvrzení, že každý může bodovat s každým nabírá v této grupě obzvlášť reálné obrysy. Soutěž je sice rozdělena na tři větší ekipy, kde najdeme určitý bodový odskok, nejde však o žádné dramatické bodové rozdíly a po každém kole se může tabulka snadno měnit. Soutěž tak slibuje velké drama nejen v boji o čelné příčky, ale také v rámci záchranářských starostí.

 

Do první grupy na čele patří hned dva zástupci Prostějovska, kteří se během podzimní části ukazovali ve velmi dobrém světle. Oba týmy měly také velmi podobný průběh svého vystoupení, kdy to na začátku venku drhlo, ale doma to byla jiná písnička. I bilance je velmi vyrovnaná a díky vítězství ve vzájemném zápase je na tom o tři body lépe Pivín, který se zároveň může pyšnit nejvyšším počtem vstřelených branek. Průměr přes tři branky na zápas jasně ukazuje, že i pod novým hrajícím koučem Valtrem to šlape. V domácím prostředí navíc velmi pomáhá silná divácká kulisa, která žene hráče Pivína dopředu a soupeře dokáže pěkně deptat.

První mírně odskočenou pětici uzavírají Otaslavice, které jasně ukazují, že se po postupu z okresního přeboru po třech letech v soutěži naplno zabydlely a z klidného středu je to letos boj o příčky nejvyšší. Pravidelný přísun bodů, skvělá domácí bilance a druhý nejnižší počet inkasovaných branek znamenají zaslouženou pátou příčku.

Druhou část tabulky tvoří hned sedm celků, které mají sice jistou ztrátu na čelo, ale zároveň si udržují odstup od záchranářských bojů. V této kategorii najdeme i Klenovice na Hané, těm se vydařil start podzimu a pravidelně bodovaly alespoň za remízový stav, ale s koncem podzimu začala váznout i hra, což se podepsalo i na výsledcích mužstva. Velmi vyrovnané statistiky vítězství i porážek, ale také v konečném skóre tak zatím stačily na sedmou příčku, která také odpovídá přesné polovině tabulky. Mužstvo tak rozhodně není žádným zklamáním ani otloukánkem, ale také to není na žádné vyskakování, protože pamatuje i vyšší příčky, kterých by po jarní části chtělo dosáhnout.

Tabulku uzavírá dvojice prozatímních poražených, která posbírala nejméně bodů. Sem se řadí poslední z kvartetazástupce regionu z Vrchoslavic, jenž měl vynikající start do soutěže, po čtyřech kolech to bylo s deseti body druhé místo. Jenže u tohoto bodového zisku zůstalo trestuhodně až do konce podzimu. Nejednalo se ale o výsledkovou krizi, spíše se dá hovořit o krizi hráčské. Už první kola odehrálo mužstvo maximálně ve třinácti hráčích a během podzimu se nejednou stalo, že v jedenácti lidech nekončilo.

Ve vyrovnané tabulce, kde jsou rozdíly opravdu malé, není po podzimní část rozhodnuto nic. Boj o záchranu soutěže se může týkat nejméně poloviny celků. Souboj o titul zase minimálně první pětky, v případě stíhací jízdy i dalších celků.