Kvarteto týmů z Prostějovska, které startují ve skupině „A“ I.B třídy Olomouckého KFS, má za sebou velmi rozmanitou sezónu plnou zvratů, obratů, zklamání i úspěchů. Navíc všechna tato mužstva napsala zcela rozdílné příběhy. Tři týmy si přesto mohou po podzimu gratulovat, zvládly se dostat do lepší poloviny tabulky.

Nejlépe se nakonec vedlo Pivínu. Ten byl donedávna vždy okolo druhého třetího místa. A výjimkou nebyl ani tento podzim. Bronzová příčka a nejvyšší počet vstřelených branek v soutěži jsou vskutku dobrou vizitkou. Současně také Pivín příliš neinkasoval, na propustnou obranu přitom ještě přede dvěma roky žehral dnes již bývalý trenér Jaroslav Svozil. Nyní se ukazuje, že výměna kouče Pivín níže tabulkou neposlala, hrající kouč Pavel Valtr si zatím mužstvo dokázal ukočírovat. Zároveň se ale projevil znovu „faktor Trajer“. Pivínský snajpr se znovu rozjel a sázel branky soupeřům ve velkém.

Pátou příčku pro sebe dokázaly získat Otaslavice. Ty tak potvrzují trend z posledních dvou let, kdy si tým upevnil pozice těsně pod špicí soutěže. Zprvu střídal tým vítězství a porážky. Poté ale zabral a sérii zápasů s bodem natahoval a natahoval. Nakonec z toho byly i body s druhými Opatovicemi a celkově velice dobrý dojem. Otaslavice ukazují, že nejenže do 1.B třídy, kam se dostaly relativně nedávno, patří, ale zároveň přísluší k nejlepším celkům skupiny.

Mírně za očekáváním naopak zůstaly Klenovice na Hané. Ty tradičně sází na rychlý, kombinačně vyspělý fotbal. A zvyklé jsou na umístění na stupních vítězů. Nynější sedmá příčka je tak nepochybně zklamáním. Těsně tedy sice uhájily lepší polovinu tabulky, přesto se tak silný tým, jaký Klenovice mají, mohl umístit i výše. V posledních šesti zápasech tým každopádně trápila produktivita. Z půltuctu mačů totiž jen dvakrát vstřelil dvě branky, jindy skončil na jedné nebo také bez gólového příspěvku. Přesto tým i v této situaci ukázal, že zvládá bodovat i bez kvanta míčů v soupeřově bráně.

Zatímco předešlé týmy mohou být s průběhem podzimní části zcela nebo aspoň zčásti spokojené, neplatí toto označení o Vrchoslavicích. „Vrchátka“ v posledních dvou letech nehrála špatně a po opětovném postupu do krajské soutěže předváděla obstojnou hru. Ze začátku podzimu 2021 tomu tak bylo také. Pak ale přišel velký herní útlum a pád. Ukázalo se, že týmu chybí hráči. Toho následně soupeři využili k divokým výsledkům v neprospěch Vrchoslavic. Ty dostaly i například výprasky v podobě 0:9 nebo 2:11. Hlavně však prohrály devětkrát v řadě a skončily tak po podzimu předposlední. Podzim suma sumárum vlastně z hlediska konečných výsledků přinesl jen jedno nepříjemné překvapení v podobě Vrchoslavic…

 

Devátý díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které je v prodeji od pondělí 7. února