„Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist,“ konstatoval fyzik Albert Einstein. Důkazy tohoto tvrzení lze objevit na každém kroku. Přímo ukázkový příklad nepochopitelné tuposti mnohých z nás lze sledovat během adventních svátků. Hlavně kvůli ní jsme si i letos v Prostějově mohli opět naplno „užít“ naprosto nesmyslného bouchání petard a dělobuchů během adventních svátků.

Přitom je to už dva roky, co se ukázalo, že dát v této záležitosti lidem svobodu a spoléhat na jejich soudnost, v tomto ohledu prostě nejde. Staré dobré pravidlo hlásá, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Nelze tedy tvrdit, že třeba na svém pozemku si mohu bouchat, co chci a kdy chci. Pokud hluk obtěžuje kohokoliv z okolí, pak je naprosto v pořádku, že to možné není.

I proto je určitě jen dobře, že vstoupila v platnost městská vyhláška, která zásadním způsobem omezila používání pyrotechniky. Lidé by tak své světlice měli odpalovat pouze na Silvestra od 14:00 do 03:00 hodin prvního dne každého roku.

Bohužel ignorantů mezi námi je tolik, že dohlížet na její dodržování rozhodně není nic snadného. Po letošních svátcích lze konstatovat, že se to policistům nepodařilo. Důvodů může být více. Snad je to i proto, že zatím nepadly dostatečně vysoké pokuty alespoň v případech, kdy se šiřitele otravného hluku během svátků podařilo dopadnout. Nic jiného než finanční postihy prostě na tyto lidi nezabere. Do té doby jsme my ostatní, kteří chceme prožít Vánoce v klidu a tichu, odsouzeni k tomu, abychom pociťovali pouze vztek a bezmoc. Zbývá nám snad jen naděje, že příští rok to bude lepší.

Boj s vánočním hlukem by se bez nadsázky dal přirovnat k boji s lidskou hloupostí. Ani v něm nelze trvale zvítězit, ale nikdy ho nemůžeme vzdát. Jinak by totiž hluk stejně jako hloupost zcela zaplavily celý náš svět…