Jako vystudovaný historik se rád probírám starými věcmi, a to v jakékoliv podobě. Samozřejmě že významné místo zabírají pohlednice a fotografie třeba i díky kamarádům, kteří se zabývají sběratelstvím těchto artefaktů. S jedním z nich pravidelně sedávám a probíráme se třeba starým mocnářstvím, 1. republikou, okupací, ale i dobou novější, takže díky za to, Honzo.

Dnes ovšem chci mluvit o tom, že jsou i fotografie ne tak staré, ale je důležité, kdo na nich je. Občas zalistuji jistým albem a vzpomínám… A jsou ty vzpomínky hodně aktuální, protože jedna z postav, která na těch obrázcích je, slaví 15. února své padesáté narozeniny. Znalci již možná tuší, o kom chci mluvit, a kdo ne, tak tedy přidám odtajnění rébusu. Tou postavou je fenomenální hokejista, křídlo s číslem 68 na dresu a pravidelný návštěvník Prostějova Jaromír Jágr.

Ty fotografie pochází z dob, kdy pravidelně v létě v trénoval v Prostějově Jágr team a součástí toho byl i pravidelný tenisový turnaj a také hokejová exhibice. Pamatuji, že hlavní postava Jaromír Jágr až tak moc nevystupoval, ale měl okolo sebe celou partu dalších hráčů z NHL, ale také herců, zpěváků a dalších celebrit a pro široké okolí to byl velký svátek, jelikož všichni mohli jednak obdivovat naživo hokejové ikony, které viděli normálně jen v televizi, mohli se s nimi fotit, získat jejich podpis i na hokejové kartičky, jejichž sbírání zažívalo v té době velký boom. Pamatuji si, že i já jsem si nechal podepsat Ručínského, Hniličku, bratry Františka a Tomáše Kaberle, Petra Nedvěda, Petra Klímu a podařilo se mi získat i autogram toho nejslavnějšího, velkého „Jardy“. Nebojím se přiznat, že hokejové karty mám dodnes založeny a chci o tom jednou vyprávět i svému potomstvu, že jsme měli tak slavnou partu hokejistů, která dokázala vyhrát olympiádu, mistrovství světa a báli se jí všichni soupeři. Asi tomu nebudou při současném sešupu všech českých reprezentací ve všech kategoriích ani věřit...

Má to tedy ještě jeden háček, manželka říká, že pokud budu děti trápit svým hokejovým fanatismem a budu je nutit fandit mým milovaným Oilers v NHL, že mě odstěhuje do sklepa, ale to mě jistě jen tak škádlí. Jágr team mě i dnes tak trochu motivuje, tuším, že jsem si někdy v roce 2007 koupil jejich triko s nápisem. A pokud se mi do něj teď zase podaří zhubnout, bude to takové moje osobní vítězství.

Jaromír Jágr tedy slaví padesát let, ovšem jen naivka si může myslet, že jako důchodce. Všichni víme, že aktivně stále hraje, prožívá nervy i jako majitel klubu se svým „Kladýnkem“ a jeho slovo má stále váhu nejen v hokeji, ale i obecně ve společnosti. I když ne každý umí pochopit Jágrův specifický smysl pro humor, jeho ironii a vůbec jeho osobnost. To, že bulvár soustavně probírá jeho vztahy minulé a i ten současný, to je smutná realita života známé osobnosti, jakou Jágr je, a myslím si, že dlouho ještě bude. Upřímně si myslím, že ve skrytu duše Jardu to drbání štve, ale vzhledem k jeho víře si také myslím, že se dokáže nad tyto bláboly povznést a jít si svou cestou, kterou považuje za správnou.

A tak si dnes dovolím popřát Jardovi Jágrovi všechno nejlepší k narozeninám. A chtěl bych mu vzkázat, že mám stále jeho podpis na kartičce, jeho fotky z akcí Jágr teamu a chci mu také na dálku poděkovat, že si našel čas a poslal mi i s věnováním v loňském roce svůj dres. Věřte, pane Jaromíre, že je na čestném místě. Jak to s dresem bylo, to si nechám zas na jindy.

Takže Happy Birthday Mr. #68.