Současná situace v souvislosti s koronavirem změnila fungování celého světa během několika měsíců k nepoznání. A odhalila především dvě zásadní fakta: nakolik jsme coby lidé slabí a jak málo stačí, aby byla rozvrácena celá naše společnost.

Stačí se podívat, kam jsme sami sebe zatlačili kvůli nemoci, která pro většinu osazenstva planety Země není nijak zvlášť nebezpečná. Nedokážeme účinně ochránit rizikové skupiny obyvatel, místo toho jsou výsledkem plošné zákazy pro všechny, s tím spojené snižování kvality života i globální ekonomická recese.

Na jednu věc jsem ještě zapomněl: aktuální dění hrozivě rozděluje názorové vnímání lidí, už tak nebezpečně zrůzněné. Máme tu poslušné ovce, které si nechají nabulíkovat cokoliv a poslouchají vládnoucí honoraci na slovo. Pak je tu střední vrstva, z níž valná část s řešeními covidové problematiky více či méně nesouhlasí, ale vzhledem ke své slušnosti, obavám či strachu stejně poslechne. A na opačné straně vidíme stále početnější skupinu těch, co zásadně nesouhlasí a dávají o sobě hlasitě vědět. Zatím maximálně při demonstracích. Co však přijde dál?