Skvělá podívaná. To je už pěknou řadu let to, co zdobí skupinu „B“ I.A třídu Olomouckého KFS. Proč? Jednak díky herním výkonům, ale také protože právě v této grupě se koncentrují týmy z Prostějovska v míře větší než malé. V předchozí sezóně jich bylo dokonce šest, Konice však zvolila návrat do „áčka“. I pětice je ale pěkné číslo.

Hráči se často mezi sebou znají, derby tak mají skutečně zajímavý náboj. Ten by ale nebyl tak znát, kdyby se celkům z regionu ve velké většině nedařilo. Tak tomu bylo třeba v minulé nedokončené sezóně, kdy se celky jako Plumlov, Protivanov a Kostelec na Hané krčily ve spodních patrech tabulky. Do určité míry tak přišlo nedohrání soutěže jako vysvobození. Bylo totiž téměř jisté, že jeden z týmů Prostějovska by spadl. Otázka tak zněla, zda se mužstvům po dlouhé, předlouhé pauze trvající více než půl roku podaří mužstva poskládat a připravit lépe.

Jak se ukázalo, některým se to podařilo. Především v Kostelci na Hané to zprvu vypadalo na bolestivou přestavbu, kdy během posledních dvou let několik význačných hráčů odešlo, podzim 2019 i jaro 2020 nebyly výjimkou. Týmu se však podařilo získat zpět některé borce, nový impuls vzešel také od trenéra Lubomíra Keluce. A Kostelec přes prvních pár zaváhání šlape. Totéž se naplno nedá říct o Protivanovu, který sice má vcelku slušný herní projev, nicméně body nepřichází. I toto mužstvo přitom vyměnilo trenéra, na druhou stranu kádr zůstává stejný a stejně mladý. Takové Určice pak po prvotních úspěších jak výsledky, tak výkony zapadly do určité průměrové šedi.

Tradičnímu účastníky jsou Čechovice a Plumlov. Začněme prvně jmenovaným klubem. Čechovičtí měli hororový úvod do podzimu, nečekaně totiž prohráli v derby právě s Plumlovem. Týmu se ani nadále moc nedařilo, a přestože nedostával moc branek, střílel jich rovněž minimum. Začátek ročníku tak byl ve znamení trápení, nečekaných ztrát bodů a nespokojenosti trenéra Lukáše Koláčka. Až postupem času se jeho výběr dostal tam, kde ho byli příznivci zvyklí idět. Tedy těsně pod vršek tabulky. Nakonec mohl kouč své svěřence chválit za přístup a předváděnou hru. Vedla k tomu však dlouhá a bolestivá cesta.

U Plumlova se naopak překvapení nekonalo, bohužel. Po skvělém úvodu s Čechovicemi totiž začal propadat. A to hodně. Nakonec zaznamenal sešup až na poslední místo tabulky. Tým dostával celý podzim spoustu gólů, nezvládal druhé poločasy. Bojoval často s nepočetným kádrem a v samém závěru nedohrané podzimní části taky s koronavirem. I zakončení sezóny bylo vlastně smolné, Plumlovští se v posledních zápasech začali zvedat, posbírali důležité čtyři body a dostali se do kontaktu se zbytkem tabulky. Paradoxně tak uzávěra přišla v době, kdy vycítili šanci.

Jak tedy podzim v podání regionálních vyslanců v krátkosti shrnout? Pro Plumlov představoval katastrofu, pro Protivanov zklamání i naději na lepší zítřky, Určice nepřekročily, navzdory povedenému vstupu, svůj stín. To Kostelec potvrdil vzestup, ale má stále rezervy, Čechovice mají za sebou děj plný rozporů, s nímž se mohly - i přes nikterak špatné umístění - poprat lépe.