Nemůžeme se ohlížet na soupeře. Hlavně potřebujeme vyhrávat. A mít body. Tohle uslyšíte od trenérů a hráčů často, respektive prakticky po každém zápase. V případě účastníků Chance ligy to však letos platí dvojnásob.

Prakticky všechny týmy ještě mají co hrát, ano, s výjimkou Kadaně, Havířova a Benátek nad Jizerou, které už mají místenku do nižší soutěže. Mezi 6. a 14. místem je ale rozdíl jen pět bodů, dokonce hned pět týmů je po víkendu shodně na 69 bodech. Víc než kdy jindy tak stačí malé zaváhání a z boje v play-off je najednou přinejlepším konec sezóny, v tom horším případě ovšem průšvih v podobě baráže o účast v příštím ročníku druhé nejvyšší soutěže.

Jen málokdy byla tak tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. A zdá se, že nedávné rozšíření Chance ligy přineslo skutečně rozmělnění kvality do vícero klubů a tím určité srovnání jejich výkonnosti. Najednou zde není jasný lídr, kterého jsme dříve poznali třeba v podobě Českých Budějovic. Jen poražení a spousta nervózních týmů uprostřed tabulky.

Pro fanouška je nepochybně současná situace z jednoho úhlu pohodu atraktivní: stát se může cokoli. I Benátky totiž nedávno ukázaly, že umí překvapit. A vyhrát opravdu může každý s každým. Méně veselé je to pochopitelně pro tipéry. Ty v současné situaci upřímně lituji. Sázka na jistotu totiž jednoduše neexistuje.

Nejhorší to ale má většina týmů. Litoměřice, Třebíč, vlastně už i Vsetín mají své jisté. Mnoho dalších mužstev se ale musí nyní nadechnout k poslednímu náporu před vyřazující částí. Totéž platí o Prostějovu. Tomu jako by mírně v předešlých týdnech docházel dech. Nyní je ale finiš blízko. Tak snad mají „naši“ dost sil na cílovou rovinku.