Je tady druhý měsíc roku a ani tentokrát vás neochudíme o pohled do prostějovských kronik. Co se tedy událo v minulosti nejen během „Vítězného února“ a jaké tedy byly roky minulé? To se dozvíte z následujícího příspěvku. A poté se už teď můeme těšit na události březnové.

Tak například roku 1952 byla zřízena rezervace Úvoz nad Vrahovicemi se stepní květenou, která existovala do roku 1965. Rostla tam původní stepní flóra. Podle pozorování z roku 1939 rostla v místě vousatka, pelyněk metlatý, máčka polní, hadí mordec šedý, višeň nízká, růže nízká, šalvěj hajní a kozí brada větší. Došlo ale i k méně veselým věcem. U soudu skončila skupina místních obchodníků, kteří údajně porušovali zásobovací předpisy a nafasovali až tři roky žaláře. Školský referát tehdejšího MNV dal ze čtyř škol odstranit „nevhodné“ pamětní desky na osobnosti z první republiky.

Únor 1962 přinesl mimo jiné zboření kaple svatého Floriána na Floriánském náměstí. Tehdy byla zbořena z důvodu zástavby městských lázní. Ty však byly nakonec postaveny několik desítek metrů stranou, takže kaple byla zničena naprosto zbytečně... Do správy muzea byl svěřen kostel svatého Jana Nepomuckého. V Brně zemřel Vilém Steinmann, prostějovský rodák, exsbormistr Orlice a dalších hudebních těles a také hudební skladatel. Období let 1899 až 1918 je spjaté s jeho působením v Prostějově. Učil na obecné chlapecké škole v Palackého ulici i na hudební a pěvecké škole. Dále hrál na violu ve smyčcovém kvartetu, které doprovázelo koncerty Vlastimily. Byl členem a zástupcem dirigenta Pěveckého sdružení moravských učitelů (PSMU), se kterým absolvoval řadu uměleckých zájezdů do zahraničí. V roce 1906 se stal sbormistrem Orlice, v roce 1911 Orchestrálního sdružení a v roce 1913 Vlastimily. Jejich spojením vytvořil těleso schopné uvádět i náročná hudební díla. Orlici reformoval podle vzoru Ferdinanda Vacha a jeho PSMU. Sbor dosáhl vynikajících uměleckých kvalit. Dokladem toho byla premiéra kantáty Leoše Janáčka Na Soláni Čarták uvedená 23. 3. 1912 v Městském divadle.  Byla věnovaná 50. výročí založení Orlice. Další premiérou byla kantáta Františka Neumanna Návrat do vlasti a Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila. Prostějovské pěvecké sbory pod vedením Viléma Steinmanna  jej uvedly 25. 4. 1909 ke 40. výročí založení Vlastimily. Dne 4. 1. 1913 se konal jubilejní koncert Orlice. Byly na něm uvedeny Dvořákovy Slovanské tance a Griegův klavírní koncert. Pozoruhodné byly také koncerty k výročím hudebníků. Prvním byl Wagnerův večer pořádaný ke 100. výročí umělcova narození. Následovaly Novákův večer, večer německé moderny a ruský večer písní. Vilém Steinmann byl také členem komise pro přípravu programu u příležitosti otevření Městského spolkového domu v Prostějově v roce 1907. Na zahajovací večer 30. 11. 1907 Orlice pod jeho vedením uvedla skladbu Rudolfa Zamrzly Opuštěná. V další hudební činnosti mu zabránila 1. světová válka, kdy byl na frontě. V Prostějově tehdy uskutečnil pouze jediný koncert v době kratší dovolené (28. 11. 1917). Byly také otevřeny městské lázně na Floriánském náměstí, které projektovali architekti Vladimír Vychodil a Radoslav Malaska za spoluúčasti architekta Miloše Libry, který řešil interiéry a Aloise Smékala, který řešil železobetonové konstrukce.

Normalizační únor 1972 se projevil i v Prostějově, a to i třeba výstavou v místním muzeu pod názvem „Svědectví dokumentů o kontrarevoluční činnosti protistranických a protisocialistických sil v ČSSR v letech 1968-1969“, kterou uspořádal OV KSČ a město. Jako povinnou návštěvu to měly hlavně školy.

Ve dnech 28. až 29. února 2012 se v Praze konala Národní konference kvality ve veřejné správě, v pořadí už osmá. V rámci programu zaměřeného na aktuální problematiku zvyšování efektivnosti a kvality výkonu veřejné služby byla předána ocenění téměř třem desítkám úřadů měst a obcí. Městskému úřadu Prostějov udělil ministr vnitra nejvyšší resortní ocenění, konkrétně tzv. stříbrný stupeň. Vedení města oficiálně přivítalo prvního občánka města Prostějova roku 2012, kterým se stal Tobiáš Hájek. Únor 2012 byl také posledním měsícem, kdy Prostějov ještě nebyl statutárním městem.