Další výbušné téma nastolily nové změny v územním plánu Prostějova. Jedním z nich je snaha vedení magistrátu od podlahy změnit podobu prostoru za nemocnicí. Pozemky v hodnotě 50 milionů korun před časem získalo město od soukromého majitele. Zdarma. A co teď?

Plán radnice je jasný, hodlá zde vybudovat obytnou zónu, a navíc silnici spojující severní obslužnou komunikaci s rondelem u supermarketu Albert. No prosím, bytů není nikdy dost a nových komunikací také ne. Dosud jsou zde ale pole, takže zemědělství a tím i příroda dostanou zase na frak. Toho v předvolebním boji využívá opozice v prostějovském zastupitelstvu, která se proti plánům města bouří. Ostatně stejně jako zhruba 1 500 občanů, kteří podepsali protestní petici. Nechtějí, aby zeleň nahradil beton a asfalt.

Osobně si myslím, že ani sebevětší protesty investičním plánům současného vedení magistrátu nezabrání. Prvořadý je přece rozvoj města, a ten se bez nové bytové zástavby rozhodně neobejde. Navíc radní slibují mezi novými domy zhruba dva hektary parků... Původní plány rozšířit lesopark Hloučela až k nemocnici to jistě nenahradí, ovšem zeleň mezi betonem přece jen bude. Sám se nechám překvapit, kam celá kauza dospěje a zda skutečně dojde i na realizaci.