Toto zamyšlení píšu v neděli odpoledne, tedy ještě před začátkem úvodního duelu semifinálové série UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 Dukla Liberec – VK Prostějov. Tudíž porovnávám sílu obou protivníků bez znalosti výsledků prvního vzájemného utkání v letošním play-off.

Leckdo možná namítne, že srovnávat není příliš co, neboť severočeské družstvo je prostě lepší. Pokud bychom vycházeli z výsledků dlouhodobé části soutěže, během níž obhájkyně mistrovského titulu získaly o devatenáct bodů víc, obsadily nejvyšší příčku (Hanačky až pátou) a ovládly všechny tři sezónní střety (dvakrát 3:0, jednou 3:1), skutečně není co řešit.

Avšak parta ze srdce Moravy před nějakými třemi měsíci a nyní, to je úplně jiná káva. Mnohem silnější příchodem dvou diagonálních posil Kláry Faltínové a zejména Karin Šunderlíkové, které po zabudování do sestavy i sehrání s novými parťačkami pozvedly týmovou úroveň na znatelně vyšší level.

Zejména druhá jmenovaná má schopnosti sama ovlivnit výsledky zápasů natolik, že se v tomto ohledu dost blíží opoře Dukly na téže pozici univerzálky Nikole Kvapilové. Pokud se jí už přímo nevyrovná. Obě Slovenky, obě levačky, obě se zabijáckými herními schopnostmi.

Ano, soubor zpod Ještědu má na každém postu nespornou kvalitu podpořenou ve většině případů i dostatečnými zkušenostmi, navíc disponuje hodně dobrými náhradnicemi. Po této stránce vékáčko svému soupeři plně konkurovat nemůže. Nicméně výkonnostní rozdíl mezi současnými protivníky se v porovnání s nedávnou minulostí rozhodně snížil, není již zdaleka tak hmatatelný.

Proto dosud poslední konfrontace 10. února jednoznačně spěla do tiebreaku, než prostějovský mančaft fatálně selhal v koncovce čtvrtého setu vlastními chybami. A právě tady leží klíč k případnému senzačnímu vyřazení liberecké mašiny. Aby Čadovy svěřenkyně něco takového mohly dokázat, nesmí vyrábět tolik nevynucených či přímo laciných hrubek. I ve čtvrtfinále s Ostravou je dělaly, přesto to na postup stačilo. Ale k překonání o poznání nabitější Gálíkovy ekipy bude potřeba předvádět výrazně lepší volejbal než dosud.

Sáhnou si Simona Bajusz a spol. na takovou možnost?