Fotbalové prostředí může být specifické, jak se u nás rádo používá, ale proč u nás slovíčko šlágr neznamená opravdový šlágr plný fotbalu? Jestli něco v Čechách fotbalovému prostředí stále chybí, tak je to právě fotbal. Až se jednou nejlepší celky v republice přestanou bát rozdat si to na férovku, bude i zde lépe.

Za poslední týden bych zmínil dva zápasy, ve kterých šlo o daleko více než v naší lize. Manchester City s Liverpoolem odehráli veledůležitý zápas o ligový titul a nutno říct, že to byla reklama na fotbal. V lize mistrů se pak fanoušci v úterý dočkali dalšího bonbónku mezi Realem Madrid a Chelsea, kde šlo o postup do semifinále a oba celky ukázaly neuvěřitelnou podívanou.

I když se hrálo o obrovskou prestiž a neuvěřitelné peníze, tak se hrál fotbal, u kterého vydrželi nejen fanoušci těchto klubů, ale i ti nezaujatí. Počet faulů by se dal spočítat na prstech a daleko více se řešili různé šance a krásné branky. A pak přijde podobný šlágr u nás, který máte sto chutí ve třetí minutě vypnout, protože to je úroveň okresního přeboru. Proboha proč? Proč jsme u nás stále jako zabrždění a místo toho, aby se hrálo nahoru dolů a rozhodla větší kvalita, je všechno uzpůsobeno taktice, která je jen o tom poctivě bránit a neudělat chybu. Takový fotbal nemůže bavit nikoho a nevěřím ani fanouškům těchto klubů, že se na tohle rádi podívají. Z toho narovinu bolí oči.

Dívat se na zápas, kde je padesát faulů a dvě šance přece nemůže bavit hrát ani hráče na ploše. A to se zde hraje o drobné, oproti klubům, které jsem předtím jmenoval. Zkusme tak otevřít oči a ukázat, že fotbal se dá hrát i tak, že šlágr bude opravdu šlágrem a reklamou pro ligu a ne na návštěvu očního.