V Moravskoslezské divizi ve skupině B působí dvojice regionálních klubů, kam už tradičně patří Mostkovice, které jsou nyní nejdéle působícím klubem v regionu, a dámy z Protivanova. V prvním případě se dala podzimní část hodnotit jako nejvydařenější. Nejlepší obrana soutěže, jediná porážka a deset bodů stačila na páté místo. V rozmezí jediné výhry je přitom na dohled i stříbrná pozice. To v Protivanově po první sezóně a euforii přišlo vystřízlivění. Opakující se individuální chyby a následná ztráta sebedůvěry znamenaly, že za podzimní část je tým bez jediného bodu na chvostu tabulky.

Mostkovice budou chtít v jarní části, která startuje už o nadcházejícím víkendu, navázat na vynikající práci v obraně a přidat i něco navíc směrem do ofenzivy. K tomu by měl pomoct zhruba totožný kádr jako během podzimních soubojů. Hráčky ale dojíždí ze všech koutů Moravy a nacvičit si některé věci i celkovou souhru mužstva je tak složité. Zde by tak mohl nastat kámen úrazu ve snaze o bednu.

Úspěch bude hodně záviset na individuálních schopnostech hráček. Svůj střelecký apetit bude muset znovu ukázat Bára Karafiátová, která umí zakončit i z větší vzdálenosti, a hodně důležité budou i standardní situace, po kterých se mužstvu dařilo pravidelně střílet branky.

Protivanov toho má do jarní části zlepšovat ještě více, protože nulový bodový zisk i skóre ukazují, že to drhne směrem dopředu i vzadu. Uplynulý podzim ale hra loňského divizního nováčka šla, takže to rozhodně v hráčkách je. Jen je důležité se probudit a dostat z menší herní krize, která po sérii nezdarů nastala. K tomu měla pomoci dlouhá zimní přestávka. A když se jim podaří chytit, tak by už nemusely patřit k otloukánkovi soutěže.

Je pak ale také otázkou, jak bude vypadat i příští sezóna, protože snaha o navýšení počtu účastníků ve třetí lize, případné zrušení této soutěže by se dotklo i divizí, které jsou nyní rozděleny na tři skupiny po osmi až deseti mužstvech. Jestli některé z celků dostanou možnost postoupit, nebo se pozmění formát, je zatím ve hvězdách, něco ale pravděpodobně nastat musí.

Sedmnáctý díl seriálu FOTBAL EXTRA, který je věnovaný ženskému diviznímu fotbalu najdete v tištěném vydání, které vyšlo v pondělí 11. dubna