Úspěšnější podzimní část, než se předem očekávalo. Takto by se dalo hodnotit podzimní premiérové účinkování žen Prostějova na fotbalové mapě, konkrétně v Moravskoslezské lize žen. Soutěž o třech týmech po podzimní části díky lepšímu skóre vedou a svůj potenciál ukázaly hlavně v poháru, na který se hráčky těšily více než na ligu, protože klání o třech týmech (i původních čtyřech) stála za zamyšlení. Snad tak do příštího ročníku nějaká změna nastane, protože letošních duelů se Zlínem a Hodonínem už bylo dost pro všechny (jen za podzim).

Situace u třetí nejvyšší ženské soutěže připomíná spíše grotesku. Už před startem sezóny bylo jasné, že v lize nastoupí pouze čtyři celky, které se měly utkat v rámci šesti kol, tedy každý s každým třikrát doma. Jenže už po dvou zápasech do toho hodila vidle Jihlava a místo devíti duelů jich celky odehrály pouze šest. Tabulka se třemi týmy je víc úsměvná než vypovídající. Obzvláště když zde najdeme vyrovnanou dvojici Prostějova se Zlínem a otloukánka z Hodonína, na kterém si oba kluby pouze upravují skóre.

Cesta směrem nahoru je ale velmi trnitá a je otázkou, zda by do toho jeden z klubů vůbec chtěl jít, protože ze zájezdu po Moravě by se stala celorepubliková soutěž, a to už není snadné skloubit se zaměstnáním a dalšími povinnostmi hráček i realizačního týmu. Dalším nezanedbatelným faktem je náročnost se vůbec do dané soutěže dostat, protože jen vítězství ve třetí nejvyšší soutěži nestačí. Následuje baráž s vítězem České ligy a poté souboj s posledním celkem druhé ligy. Takto náročné to zřejmě v žádné jiné ekipe není.

Kromě dojíždění je na scéně další skutečnost, a sice povinnost mládežnického celku v ženách pro všechny soutěže kromě divize. Zde se tak může stát, že pokud se Prostějovu nepodaří zajistit mládežnický celek, bude muset do divize. U mužského fotbalu ještě možná pochopitelný požadavek, ale u žen?! Vždyť i holky hrají mezi chlapci v soutěžích a tvoří nedílnou součást, proč z tohoto pohledu něco rozdělovat už v žákovském věku. Jeden z mnoha nelogických kroků asociace, jinak se to nazvat nedá.

Ale chyba není jen na její straně, rozhodně ji nyní nečeká lehké rozhodování o tom, jak situaci změnit. Nějaké varianty jsou na stole, jen je třeba je včas řešit. První je zrušení nesmyslného pravidla o mládežnických celcích. Kluby na vesnicích potřebují holky udržet a pro ženské celky budou dlouhé vzdálenosti kvůli soutěži znamenat jen další komplikace. Pak by mohl přijít postup některých celků z divize, které ovládají své skupiny. Případně by se mohla druhá se třetí ligou spojit na druhou českou a druhou moravskou. Taková cestování by dávala rozhodně větší smysl. Třeba ale spatří světlo světa něco úplně jiného. Hlavně ale ať se vůbec něco zrodí, protože soutěž o třech týmech nemá význam příští rok ani vypisovat…

 

FOTO/14/Honza 14_fotbal_zeny

Prostějovské fotbalistky mohou na jaře bojovat o druhou ligu, ale skončit mohou i v divizi. Foto: archiv Večerníku