Už jen krůček chybí volejbalistkám VK Prostějov k zisku jedenáctého mistrovského titulu v patnáctileté klubové historii. Na hřišti k němu směřuje silná základní sestava Simona Bajusz, Raquel Löff, Kateřina Kvapilová, Karolína Fričová, Klára Faltínová, Karin Šunderlíková a Adéla Stavinohová takřka bez střídání, trpělivě povzbuzující další hráčky se na plac skoro nedostanou.

Přesto platí, že zatímco předchozích deset extraligových triumfů se vesměs předpokládalo (z toho devět „betonově“), ten současný na dosah by byl krásně příjemným překvapením. A není absolutně žádná náhoda, že za všemi zlatými medailemi stojí jen minimálně obměňovaný realizační tým v čele s koučem Miroslavem Čadou.

Tenhle uznávaný bard je v hanáckých službách od svého příchodu v roce 2008 celých čtrnáct roků nepřetržitě až dosud, stejně jako jeho asistent Lubomír Petráš. Čada mezitím jako hlavní trenér už dvakrát skončil a opět se vrátil, právě pod jeho ústředním velením družstvo vždy nejlépe fungovalo. Proč?

Neboť má všechny důležité schopnosti heslovitě zmíněné v titulku tohoto zamyšlení – a navíc spoustu dalších. Proto dokáže opakovaně seskládat za stanovené finance takový tým, který nakonec výborně šlape, většinou dokáže naplňovat roli (spolu)favorita. Nebo jako teď i předčít papírově srovnatelné, či přímo silnější soupeře. Což rozhodně není žádná samozřejmost, nýbrž výsada těch opravdu úspěšných.

I takový odborník jako Čada pochopitelně někdy zachybuje, ale nestává se to často. A téměř nikdy v důležitých, potažmo rozhodujících věcech. Například teď v probíhajícím finále proti Brnu se vedení celku z Králova Pole rozhodlo, že do Prostějova na druhý vzájemný duel vyrazí už ve čtvrtek na malé soustředění s přespáním a dvěma plánovanými tréninky v Národním sportovním centru PV. S reciproční nabídkou pro vékáčko na totéž při využití Městské haly míčových sportů ve Vodově ulici. Čada takovou možnost okamžitě odpálkoval, nehodlal svěřenkyně ve vrcholící sezóně ještě víc stresovat nějakým minikempem se zbytečným nocováním mimo vlastní postele a s hlavami až moc ponořenými do přehnaného očekávání. Nemluvě o poskytnutí výhody soupeři zvyknout si na málo známé prostředí.

Místo toho dává děvčatům během play off za každé dílčí vítězství zpravidla volný den. Což se bohatě vyplácí jako extra motivace navíc, aby se pak hráčky s tím větší chutí znovu vracely do kvalitní přípravy. Ostatně mač číslo dva finálové série jeho mančaft ovládl nad KP jasně 3:0. A jsem pevně přesvědčený, že pokud se nestane nic vyloženě neočekávaného, tak bude dnes večer na jihu Moravy pravá hanácká euforie.