Člověk si za posledních devět měsíců musel zvyknout na spoustu různých paradoxů, jež provázejí z mnoha úhlů pohledu abnormální současnou dobu koronavirovou. Leckdy marná snaha o alespoň trochu normální fungování se logicky týká i sportu včetně volejbalu.

V náročných podmínkách zkouší se soupeřkami, s osudem i samy se sebou zápasit také ženy VK Prostějov. Zatím jim to ale moc nejde, v dosavadním průběhu extraligového ročníku 2020/21 se převážně trápí jak herně, tak výsledkově.

A byť stále je čas na určitý kvalitativní progres, jedna zřejmá skutečnost se už teď prostě nedá okecat: aktuální výběr vékáčka je při vší úctě k němu volejbalově nejslabší ze všech kolektivů v celých třináctiletých dějinách hanáckého oddílu.

Stačí se podívat na tabulku, kde jsou holky až osmé s pouhými čtyřmi získanými body za osm absolvovaných střetnutí. Ano, nastupovaly většinou proti papírovým favoritům. Přesto platí, že takhle nízko se kdysi ambiciózní klub ještě nikdy nepohyboval. A každý musí vnímat realitu, že výš než na sedmé místo po základní části to tentokrát nebude.

Tím větší raritou je, že skromně složený i objektivně průměrný mančaft ponese hrdý titul čtvrtfinalista evropského Challenge Cupu. Tak daleko se však dostal, aniž by v dané soutěži odehrál jediný duel! Přímé nasazení do osmifinále totiž ve středu vylepší kontumační postup přes FC Porto, které odmítlo cestovat autobusem přes celý starý kontinent do Rumunska. Prostějovská výprava tam naopak odjede, nastoupí o den později ke čtvrtfinále proti natřískanému Alba Blaj a po pravděpodobně hladké porážce se zase vrátí domů. S tím, že letos byla mezi elitní osmičkou Vyzývacího poháru.

Jasný obrázek toho, v čem jsme momentálně nuceni žít...