Znáte to jistě také. Otevřete mail a kromě důležitých zpráv tam máte ze starých známých adres spoustu přeposlaných „vypalovaček“. Tuhle jsem v jednom takovém mailu viděl skvělé ujištění, že ceny pohonných hmot máme přece jen zastropované, aniž naše vláda hnula jediným prstem. Ono na „totemy“ u pump se víc než 99,99 Kč přece nevejde…

V této souvislosti jsem si při neustále se měnících číslech sám sobě položil otázku, při jaké ceně by na silnicích bylo znatelně volněji, třeba jako při prvním covidovém omezení pohybu obyvatelstva před téměř dvěma roky. Padesátikorunová hranice to zjevně není, husto na silnicích je pořád stejně, a dokonce se ani nejezdí ekonomičtěji, auta uhánějí limity, nelimity a spotřeba, nespotřeba.

Bude to chtít ještě nějakou tu „pětku“ přitlačit, což při nastoupené strategii naší energetické (ne)bezpečnosti nebude až takový problém. S trochou nadsázky se už nebudou muset vrcholoví manažeři rozhodovat, který luxusní model vyberou pro cestu do práce ten který den, jejich manželky zůstanou ušetřeny dilematu, jakou „nákupní taškou“ odjet na nákupy. Příznivě se bude vyvíjet i počet parkovacích míst. Už asi nebude tou měrou narůstat počet aut a ti, kteří nebudou mít takové zdroje na nákup benzínu, ani nevyjedou, tudíž své parkovací místo neztratí. A večer ušetří nervy při hledání kousku volného místa na přeplněném sídlišti.

Tam bude konečně třeba využít efektivněji i takové balkóny, v případě těch šťastnějších lodžie. V jejich případě se totiž vedle mrňavého políčka vejde třeba i malá králíkárna pro zabezpečení vlastní masité stravy. Všudypřítomně trčící satelity, na které jsme si zvykli v devadesátých letech, nahradí vlastní solární panely vyrábějící při příznivém počasí bytovou elektřinu. Ta bude mít tu výhodu, že se nebude muset obchodovat přes zahraniční burzy, kde by její cena, jak je dobrým zvykem, mnohonásobně vzrostla.

Kdo topil plynem, bude muset na zimu významně doplnit domácí šatník, pořídit deky a klasické peřiny. Na horách nebude škodit i nějaký ten klacík na osekávání domácích rampouchů po ránu. Horší to bude s těmi, kteří si budou chtít uvařit polévku či opéct nějakou tu flaxu na plynových hořácích. Pokud nebudou dostatečně movití, aby měli na drahý zkapalněný plyn zpoza oceánu, budou se muset obejít třeba s nějakými bombičkami na jedno použití, jak jsme je znali kdysi z výroby sifonu, které se budou pašovat bůhvíjakými tajnými stezkami. Ale to už abychom si připravili nějaké ty rubly. Za jiné peníze toho totiž z těch podstatných věcí už moc nenakoupíme.