Roky rozhazování jsou pryč a nyní přichází doba utahování opasků. Kde to ale až skončí? Situace je vážná, ne-li kritická. Inflace neustále roste a po době covidové a nyní válečné je stav velmi alarmující. Variant, jak tomu pomoci se pár najde, ale drtivá většina z nich bude mít za následky další potíže do budoucna. A to není pro nikoho nikterak příjemné rozhodování. Něco se ale začít dít musí, protože jinak brzy odpadne celá střední třída, což by znamenalo notné potíže.

Ceny rostou všude. Napříč spektrem a jen těžko se dá za něco v dnešní době ušetřit. Bydlení, energie, potraviny, zábava. Na všechny tyto věci nyní musíme sáhnout hlouběji do kapsy. Inflace u nás dál stoupá a pomalu v ní stoupáme žebříčkem v rámci celého světa. A že by vyhlídky směrem do blízké budoucnosti byly optimistické se také říct nedá.

To také způsobuje stále větší podrážděnost a nervozitu, protože slova jako existenční potíže se tu dříve neskloňovala, jak je tomu dnes. A bojuje s tím stát, firmy, podnikatelé i zaměstnanci. Zkrátka dlouhodobý růst se najednou zcela obrátil. Snížit daně, případně dotovat některé ze současných věcí může být jednou z variant, ale později to stejně zase zaplatí občané a je to jen oddálení problému pro příští generaci. Nezbude tak zřejmě nic jiného než se nyní naučit žít úsporněji. Ona se ta situace časem zase obrátí k lepšímu.