Největší fotbalové naděje se soustředí v klubu 1.SK Prostějov, kde bojují o svou budoucnost a snaží se proniknout i do světa velkého fotbalu. Jako příklad by si hráči mohli vzít Davida Píchala či Michala Zapletala, kteří to dotáhli až k profi smlouvě. V posledních letech se ale přísun z mládeže poněkud zasekl. Jednou z mála výjimek je nyní brankář Ondřej Mikeš, který si pomalu, ale jistě říká o posun nahoru. Zajímavá jména ale nechybí ani na jiných postech.

Problémem pro ještě lepší výkony a možný přesun nahoru je rozhodně absence nejvyšší dorostenecké soutěže v Prostějově. U žáků toto privilegium ještě nejlepší klub v regionu má, ale pak odchází ti nejšikovnější povětšinou hrát jinam, aby i nadále pokračovali na nejvyšší úrovni.

Dostat se do nejvyšší soutěže se Prostějovu nedaří ani z pohledu výsledků. Žádná z dorosteneckých kategorií nepropadá, ale u všech to stačí jen na klidný střed tabulky, kde je náskok na slabší kluby, ale velká ztráta na kluby nejlepší. Hráči ale kvalitu rozhodně mají. O tom se během každé přestávky, kterou zaplní přátelské duely, často přesvědčují i celky hrající krajské soutěže, proti kterým se mužstvům pravidelně daří. A neztratí se ani mladší dorostenci.

Velmi důležité tak bude, aby se po odchodu z Prostějova hráči uchytili a pokračovali v nastoleném trendu. Poslední roky totiž přísun do mateřských klubů či výpomoc v regionálních klubech příliš nefunguje. Nikde není psáno, že hráč musí okamžitě naskočit do nejvyšší možné soutěže. Pro kariérní růst může být často lepší přesun do nižších pater a postupně si o svou šanci říct. Pro takový příklad nemusíme chodit daleko, každý fotbalový fanoušek z regionu si jistě vybaví příběh Lubomíra Machynka.

V žákovských kategorií je situace o něco jiná než právě v dorostu. Zde se totiž kluci potkávají s moravskou elitou v nejvyšších soutěžích. Na nejlepší celky, mezi které patří Sigma Olomouc, Baník Ostrava či Zbrojovka Brno, to ale zatím nestačí. Nejblíže velkému úspěchu byla letos „patnáctka“, ale i jí bohužel první šestka a nástavba s těmi nejlepšími o chlup utekla.

Přesto ale tyto zápasy žáky velmi posouvají a nikde nepatří za nějaké otloukánky. Jediným celkem, který zatím trochu ztrácí, je kategorie U12, které se zatím stále nedaří zvyknout si po přechodu z přípravky. Do příštího ročníku navíc prosakují informace, že budou mít v klubu problém tuto kategorii početně zvládnout. Velkou novinkou by do příští sezóny mohlo být mládežnické družstvo žen, které se snaží v Prostějově vytvořit.