Jarní část pro fotbalové naděje je už pár týdnů rozběhnutá. A regionální kluby společně s Prostějovem rozhodně mají nyní co nabídnout od nejvyšších soutěží od krajských až po okresní. Nejvíce účastníků hlásí nyní přípravky, kde se jednoznačně ukazuje, že za poslední roky nastal správný restart. Teď je ale důležité, aby to pokračovalo i nadále a postupně byl posun vidět v žákovských, hlavně pak dorosteneckých kategoriích, kde nyní strádají nejvíce.

Poslední roky to byla velká nouze. Postupně se ale situace měnila, momentálně to snad vyhlíží na světlejší zítřky. Je však otázkou, jak se současným stavem zamávají dva roky s covidem, kdy řada nadějných hráčů musela nedobrovolně stát. Zatím se nějaký větší odliv neeviduje, ale může být patrný až během času.

Návrat na fotbalové trávníky se zatím nejvíce daří u přípravek, kde je nyní velmi solidní základna. Ta ale začne postupně růst a je třeba, aby se i díky práci trenérů podařilo děti u fotbalu udržet. Musí se akutně zvednout stavy i u žákovských kategorií, protože zde je potřeba mít solidní základnu. V patnácti letech totiž pravidelně přichází první razantnější úpadek a zde se to dotýká především dorostu, který v regionu bez velkého přehánění téměř nefunguje.

Pokud se boom posledních tří až pěti let podaří udržet a nadále budou základny růst, mohlo by to znamenat alespoň něco pozitivního v době, kdy klubů na mapě nadále ubývá. Výsledky této práce totiž nepřijdou hned, ale do pěti až deseti let by se jak žáci, tak dorost mohli solidně zaplnit a zase by to mohlo postupně rozrůstat v kolos, na který jsme byli roky zvyklí.

K tomu je ale zapotřebí řada faktorů, které se musí sejít, a i bez jednoho dílku to může všechno brzy shořet. Děti tu byly, jsou a budou, ale musí se najít dostatečný počet trenérů, kteří je budou postupně ve fotbale rozvíjet a předurčovat jejich vztah k tomuto sportu. A těch už při současném stavu není nazbyt, přitom jich bude potřeba daleko více, aby pyramida nadále rostla.

Dalším veledůležitým faktorem je i myšlení v klubech. Není možné se soustředit pouze na mužský fotbal a jeho výsledky. To je přímá cesta do hrobu, protože když nebude mládež, kdo bude za pár let bojovat za muže? Jednoduše nikdo. Servis, péče i finance by tak měly putovat především na správné fungování mládeže. Řada klubů už to pochopila, protože je důležité se nedívat jen na nejbližší dobu, ale do budoucna.

Posledním velkým faktorem je pak samo vedení českého fotbalu, které se musí starat, aby vše fungovalo, a snažit se ze všech sil pomáhat. Pokud se budou místo této pomoci a klidně i malých ústupků házet klubům klacky pod nohy a neustále měnit formáty, tak to ničemu neprospěje. Je velmi důležité nastolit cestu, po které se nějaký čas půjde, neuhýbat z ní a nepřetvářet ji. Hodnotit se to může až po určitých letech, ne po několika měsících.

Pro kluby a jejich trenéry, kteří se mládeži věnují dobrovolně ve svém volném čase, často zcela zdarma, je určitá jistota velmi důležitá. Nárůst byrokracie a tresty je pak mohou snadno odradit. Zajistit tak obětavé lidi, kterým není fotbalová budoucnost lhostejná, je nelehký úkol.

 

Více k fotbalové mádeži vám nabízí tištěné vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 9. května