První alespoň trochu normální sezónu má za sebou Házenkářská akademie Olomouckého kraje, což je společný projekt tří oddílů TJ Sokol Centrum Haná, HC Olomouc 1966 a Velké Bystřice. Vznikl začátkem roku 2020, což mu do vínku moc štěstí nedalo.

Právě na jaře 2020 totiž svět včetně České republiky notně zaskočil koronavirus. A HAOLK nemohl – stejně jako de facto nic jiného – dlouho fungovat podle svých představ. Zvláště pro něco zbrusu nového je tak komplikovaný start logicky velmi prekérní záležitostí.

Přesto hanácká akademie vytrvala, nic nevzdala, nečekané překážky zdolala. A na konci aktuálně vrcholícího ročníku 2021/22 patří její prvoligová družstva starších i mladších dorostenců mezi desítku nejlepších celků ČR v daných věkových kategoriích.

Ještě důležitější je, že v nich rostou kvalitní mladí házenkáři dávající do budoucna zvýšenou perspektivu úspěšnosti také mužským týmům TJ Sokol Kostelec na Hané HK i Sokola II Prostějov. Už teď se v nich dost prosazují chlapci vzešlí z Centra Haná, časem jich může být podstatně víc. A pak? Třeba postup do 1. ligy dospělých.