Jen dvě věci se mohou po sezóně přihodit úspěšnému týmu. Zaprvé: udrží jádro, které se ukázalo jako zdravé a kvalitní. Jen ho lehce posílí a doplní. A zadruhé: jádro týmu se mu vzdor (případně kvůli) úspěchu rozpadne. A bude potřeba znovu sestavit tým, znovu v něm hledat tak často omílanou chemii a začít de facto opět od začátku.

Jak se ukazuje, Prostějov bude patřit do druhé skupiny týmů. Ač právem trenér celku Aleš Totter doufal, že týmu zůstane jeho jádro, podaří se ho udržet, nestalo se tak. Sice už před časem klub potvrdil setrvání svého kapitána Martina Nováka. Jenže v dalších týdnech se ukazovalo, že se tým po dobře odehraném ročníku drolí. Už třetí sezónu po sobě.

Jestřábi totiž už oznámili hned deset odchodů. Respektive neoznámili. Některé prozradil realizační tým, další pak soupeři, kam se někdejší prostějovští hráči uchýlili. Deset. A může jít jen o začátek. Přitom nejde často o borce ze čtvrté lajny. Jen se na to podívejme. Z útočníků skončil Petr Beránek, Petr Mrázek, Marek Račuk a také univerzál Jan Štefka, který klidně do blízké budoucnosti mohl také na dvě nejlepší pětky pomýšlet. Netřeba už nic dodávat o konci brankáře Ondřeje Bláhy a hned tří(!) nejproduktivnějších obránců...

Prostějov pravda v tomto směru není sám. Také třeba v Porubě přistoupili k radikálnímu řezu, hodně hráčů končí i v pražské Slavii. Jenže ani jeden z těchto týmů neskončil až v semifinále. V Porubě, ale také třeba ve Frýdku-Místku se po mizerných sezónách dal vítr očekávat. Totéž platí ale i třeba o Šumperku. Těmto týmům se objektivně sezóna nepovedla a zejména u Poruby se dá říct, že tvrdě narazila. Rozpad týmu je tak pochopitelný.

Ne tolik v Prostějově. Zde mělo být jasným cílem základ týmu udržet a v dalších letech na něm pracovat. Bohužel se znovu nestalo. Proč, těžko říct. Jestli za tím stály finance, třeba příliš velké nároky hráčů, jiné ambice, nespokojenost s výkony hráčů, nebo naopak jejich s atmosférou v klubu… Nebo snad vše dohromady? Kdoví. Jedno se ale dá říct naprosto jistě, rozpad dosavadního kádru pro Jestřáby není dobrou zprávou.