Národní týmy a prostějovské volejbalistky, to bylo hned od vzniku VK před patnácti lety velmi intenzivní spojení. Celá řada hráček hanáckého klubu pravidelně nastupovala v reprezentačních zápasech za výběry různých zemí, ponejvíce České republiky či Slovenska. A většinou nadmíru úspěšně.

Až loni, kdy vékáčko kleslo na sedmé místo UNIQA extraligy ČR, byla tato dříve frekventovaná linka logicky narušena. Z výkonnostně nižší úrovně kolektivu Prostějova vyskočila jediná reprezentantka – smečařka Karolína Fričová. Přesto i toto početně skromné zastoupení v týmu SR sehrálo pro oddílovou sezónu 2021/22 naprosto zásadní roli.

Káje se totiž ve slovenském družstvu náramně dařilo, nabrala herní jistotu i pohodu, navrch kupu zdravého sebevědomí a její volejbalová kvalita plynule přešla na vyšší level. Což následně prodala měrou vrchovatou i po návratu do prostějovských reálií, když v první polovině uplynulého ročníku byla obrovskou tahounkou Čadova kolektivu. A v součtu se stala jednou z klíčových strůjkyní překvapivého zisku mistrovského titulu.

Nyní už je v plném běhu nová reprezentační sezóna, která může budoucnosti VK v ideálním případě prospět podobným způsobem. O Fričové to sice již nebude, neboť ze srdce Moravy odchází jinam, ale výkonnostní progres prostřednictvím působení v nároďácích se rýsuje u několika jejích dosavadních parťaček.

V české „repre“ žen totiž sbírají své první zkušenosti smečařka Klára Faltínová i blokařka Kateřina Kvapilová, během letních prázdnin do ní znovu naskočí ostřílenější nahrávačka Simona Bajusz, za ČR U21 bojuje mladá smečařka Michaela Smolková. A oporou Slovenska je univerzálka Karin Šunderlíková dál se vracející na nejvyšší úroveň hry.

Pokud holky vezmou tuto kapitolu svých kariér za správný konec a pomůže jim k osobnímu zlepšení, má se prostějovská ekipa v příštím ročníku 2022/23 na co těšit. Ani pozdější zapojení do klubové přípravy a s tím spojená únava některých plejerek přitom nemusí být vůbec na překážku. Neboť pozitivní reprezentační prvky rozhodně mají potenciál převážit nad případnými negativy.