Prostějovské volejbalistky skončily na jaře 2021 v předchozím ročníku UNIQA extraligy žen ČR až sedmé. Uplynul rok – a rázem vystřelily elitní českou soutěží až na nejvyšší post nečekaným ziskem mistrovského titulu. Jak je to možné?

Zjednodušeně řečeno by se dal tento výsledkově-výkonnostní progres nazvat poučením z neúspěchu. Vedení VK si prostě loni vyhodnotilo, co bylo špatně, co je potřeba nejvíc zlepšit a na čem se naopak dá stavět. Aby i s omezenými finančními možnostmi hned začalo konat.

Že hlavně v závěru uplynulé sezóny vyšlo vlastně všechno až natolik dokonale, k tomu byla samozřejmě potřeba také určitá dávka štěstí. Leč v první řadě rozhodovaly jiné faktory: připravenost, kvalita, chuť, odhodlání. A především odvedená práce.

Nyní vékáčko čeká něco podobného, ovšem z opačné strany. Tedy jak se správně poučit z úspěchu. Prozatímní kroky nasvědčují tomu, že ani po této stránce by snad neměl nastat problém. Delší setrvání zpátky na výsluní by hanáckému kolektivu rozhodně slušelo – a má k němu slibně našlápnuto. Jen nesmí přestat makat.