Čtenáři Večerníku si toho jistě už povšimli. Mediální prezentace práce prostějovské Policie České republiky je naprosto mizivá. Ó, jaký rozdíl oproti zveřejňovaným zprávám o každodenní činnosti strážníků městské policie! Bývaly doby, kdy nejen prostějovská kriminálka, ale i ostatní resorty prostějovské státní policie stály o medializování své práce a snažily se ji „prodat“.

Denně Večerník dostával několik informací o tom, jak policisté zatýkali nebezpečného zločince, kde a komu zloději vykradli sklep, odcizili kolo a podobně. A to už nehovořím o zprávách o závažných zločinech jako například znásilnění či loupežných přepadeních. Ze současných přehledů Policie ČR, takzvaných svodek, kdy mnohé z nich jsou každý týden tiskovou mluvčí nadepsány – Prostějovsko, bez mediálně zajímavé informace – chodí médiím pouze zprávy o nehodách nebo krádežích v obchodech, a to ještě v tom lepším případě. Většinou v pravidelných „svodkách“ mluvčí policie „vypotí“ jednu zprávičku, když jsou dvě, je to opravdový svátek.

Kolikrát přemýšlím o tom, zda policie má vůbec zájem informovat občany o kriminalitě v prostějovském regionu. A také mě napadá druhá myšlenka, zda policisté vůbec něco dělají. Tady bych byl ale hodně neobjektivní. Vím, že pracují na maximum, ovšem k jejich smůle jejich vedení nemá zájem práci svých podřízených prezentovat. A pak se z ročních statistik dozvídáme, že v Prostějově v roce 2021 došlo k deseti případům znásilnění, k dvanácti loupežným přepadením a podobně. Policie zveřejňuje jen čísla, podrobnosti nikoliv. Ke škodě jí samotné, ale i veřejnosti, která tak žije v bláhovém domnění, že je v Prostějově klid a bezpečno...